Передплата 2024 «Добра кухня»

Цього року українцям п’ять разів підвищуватимуть пенсії

З 1 січня додали185 гривень, у березні обіцяють 500

Цього року уряд запланував підвищувати українським пенсіонерам пенсію аж п’ять разів. Про це повідомили під час прес-конференції в Головному управлінні Пенсійного фонду у Львівській області начальниця управління Галина Недзельська та її заступниця Руслана Іванкова. Одне підвищення вже відбулося — з 1 січня пенсії перерахували усім пенсіонерам у зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати (з 3723 грн. до 4173 грн.).

Цей січневий перерахунок провели для осіб, які досягнули 65 і більше років та мають страховий стаж 35 — 30 років. Мінімальний розмір їхньої пенсії має бути не меншим за 40% мінімальної зарплати. Нова мінімальна зарплата — 4 173 грн., відповідно пенсійна виплата збільшилася на 185 гривень.

Далі нас чекає широко розрекламований Кабміном масштабний перерахунок пенсій усіх українських пенсіонерів з 1 березня. «Раніше перерахунок пенсій проводився щоп’ять років. А тепер заплановано, що таке осучаснення буде проводитися щороку, — розповіла заступник начальника Г У Пенсійного фонду — начальник управління обслуговування громадян Руслана Іванкова. — Таке осучаснення з 1 березня буде проводитися вперше. Це буде „індексація“ пенсій на коефіцієнт, що відповідає 50% зростання рівня споживчих цін та 50% зростання середньої зарплати в Україні за попередній рік. Перерахунок стосуватиметься майже 80% наших пенсіонерів. Якщо у Львівській області 660 тисяч пенсіонерів, то це стосуватиметься близько 550 тисяч осіб. Пенсія зросте в середньому на 17%».

На скільки гривень конкретно зросте пенсія, у Пенсійному фонді ще не можуть сказати, оскільки березневий перерахунок ґрунтуватиметься на оновленій середній зарплаті за 2018 рік, але її встановлять тільки у лютому. Але орієнтовно, якщо пенсія особи була 3 тисячі гривень, то вона зросте приблизно на 500 гривень.

Наступний перерахунок — з 1 квітня для пенсіонерів, що працюють. Він проводиться автоматично (як, зрештою і усі інші перерахунки) за останні два роки. Два останні перерахунки пенсій відбудуться у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму — у липні до 1564, грн. а у грудні — до 1638 грн. Оскільки прожитковий мінімум буде змінюватися і в липні, і в грудні цього року, то мінімальні розміри пенсій, всі надбавки підвищень, які обчислюються від прожиткового мінімуму, будуть збільшені. Кожна категорія матиме свою величину збільшення.

Ще один важливий перерахунок пенсій — для військових пенсіонерів. Він почався вже з 1 січня цього року. Щоправда, виплачувати військовикам оновлені пенсії почали ще у січні 2018 року, але не в повному розмірі. А уже з січня 2019 року пенсіонерам 11-ти силових відомств виплачується 75% підвищеної пенсії. Оскільки для військовослужбовців органів внутрішніх справ (працівників колишньої міліції) постановою Кабміну передбачено ще повернення невиплачених пенсій за період 2016−17 рр., то їм з 1 січня 2018 року виплачуватимуть 50% суми підвищення пенсії за 2016−17 роки. Від 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року їм виплачуватиметься 75% суми підвищення пенсії, а вже з 1 січня 2020 року — 100% суми підвищення пенсії.