Передплата 2024 ВЗ

«Кожен інспектор паркування на око визначає порушення»

Вважає блогер, юрист Тарас Гук. Та у львівській мерії заперечують це і продовжують збирати з водіїв-порушників чималу касу в бюджетє

Уже кілька місяців у місті Лева працюють інспектори з паркування, які фіксують на фото та відео порушення правил дорожнього руху, зокрема паркування у недозволених місцях. Водіям приходять поштою «листи щастя» — документи про оплату штрафу. Паркувальників як нові штатні одиниці ввели при Львівській міській раді, оскільки це дозволяє закон (вступив в дію 27 вересня 2018 року). Відомий у Львові правник, колишній працівник патрульної поліції Тарас Гук вважає, що робота паркувальників незаконна. Адже порушення визначають, як правило, на око.

«Онлайн-карта порушень показує, що Львівська міська рада найбільше штрафує водіїв у районі площі Галицької, університету Франка, лялькового театру, бібліотеки Стефаника, вулиці Князя Романа, — написав пан Тарас на своїй сторінці в соцмережі. — Наприклад, лише на вулиці Словацького, 18 зафіксовано 82 порушення. Прилади фіксації, які використовують інспектори паркування, не відповідають Закону України „Про метрологію і метрологічну діяльність“, не є вимірювальними, не пройшли повірку та не відповідають ДСТУ. У львівській мерії вирішили, що зафіксувати порушення можна на китайські нагрудні відео-реєстратори, які навіть за описом і функціональним призначенням виробника не створені для фотофіксації порушень ПДР. Кожен інспектор з паркування, фактично, на око визначає наявність чи відсутність порушення правил дорожнього руху. Світлини, які фіксують факт порушення не можуть бути належними доказами такого в розумінні Кодексу України про адміністративні правопорушення та використовуватись для притягнення водіїв до адміністративної відповідальності».

Тарас Гук вважає, оскільки мерія виписує штрафи за паркування незаконно, то їх можна (і навіть треба) оскаржити, а заплачені гроші повернути.

Телефоную по коментар до начальника відділу іспекторів паркування Львівської міської ради Богдана Мільяра. Каже, останнім часом «блогери» аж занадто тролять роботу паркувальників, які борються з водіями-порушниками. Критичні пости в соцмережах — не єдиний метод розправи над паркувальниками. Нещодавно працівники відділу паркування звернулися до правоохоронних органів, бо отримували погрози від одного злісного водія-порушника (чоловік кілька разів порушував правила зупинки на вул. Князя Романа). На цій вулиці в обох напрямках заборонена зупинка та стоянка авто. Чоловік на зауваження про штрафи не реагував, а його дружина влаштовувала у мерії гучні скандали, вимагала скасувати фінансове покарання.

Богдан Мільяр повідомив, з початку січня 2019 року інспектори з паркування виписали 1270 постанов про порушення, з них 764 постанови уже оплачено. Водіїв оштрафовано на понад 300 тисяч гривень. У Львові працюють вісім інспекторів, а потрібно 15. На вакантні посади шукають кадри.

«Деякі водії оскаржують штрафи в суді, — розповідає Богдан Мільяр. — Але не з тих причин, про які зазначають блогери (що це, мовляв, незаконно). Водій вважає, що в тій чи іншій ситуації вчинив правильно, бо по-іншому не можна було, чи, наприклад, не бачив знаку. Інспектори паркування фіксують порушення завдяки відеореєстраторам, які також має патрульна поліція».


Схожі новини