Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Танкери, що загорілися в Керченській протоці, незаконно постачали газ в Сирію

  • 22.01.2019, 08:37
  • 806

Два газових танкера, що загорілися в Чорному морі в районі Керченської протоки 21 січня 2019 року, раніше були помічені в незаконних постачаннях газу до Сирії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб .

Так, за даними міжнародних моніторингових систем газовий танкер VENICE (CANDY) вийшов із російського порту «Темрюк» 20 січня, однак на момент аварії на судні не працювала система AIS (Automatic Identification System). Те ж саме спостерігалося і на танкері «MAESTRO» — остання інформація про судно зафіксована AIS 9 січня 2019 року.

Такі дії іноземних компаній, причетних до морських перевезень, спрямовані на уникнення відповідальності з боку українського законодавства, а також намагання не потрапити до списку компаній-порушників, до яких можуть застосовуватись міжнародно-правові санкції.

Зауважимо, що система AIS* надає можливість не тільки вчасно реагувати на аварії суден та надавати допомогу потерпілим, але й відслідковувати порушення руху суден і незаконного перетину кордонів.

Наразі важко встановити походження газу, який перевозився, однак за наявною інформацією судна VENICE та MAESTRO залучались до поставок газу, видобутого як з українського шельфу, так і з інших країн.

Вказані судна раніше заходили до закритих портів тимчасово окупованого Криму та є порушниками режиму тимчасово окупованих територій.

Також, за даними Офісу з питань контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC), судна VENICE та MAESTRO задіяні до незаконних поставок газу в Сирію, починаючи з 2016 року.

Попри загрози безпеці судноплавства в Чорному і Азовському морях, ризики для життя людей, Російська Федерація заохочує масові відключення суднами системи AIS, а наведений приклад ще раз демонструє як РФ нехтує нормами міжнародного права. Цього разу аварія призвела до найстрашніших наслідків — смертей людей.

Проте уповноважені особи на багатьох іноземних суднах свідомо порушують норми Конвенції з охорони людського життя на морі, тому Україна постійно збирає відомості про іноземні компанії, причетні до морських перевезень, операторів морських суден, які її порушують.

Схожі новини