Передплата 2024 «Добра кухня»

«Газпром» запропонував Україні продовжити газові контракти — Павло Клімкін

Натомість Україна має намір «перейти від „договорняків“ до реальних контрактів, заснованих на європейських правилах»

Глава російської компанії «Газпром» Олексій Міллер запропонував українській стороні продовжити всі існуючі контракти без проведення консультацій. Про це заявив журналістам після проведення тристоронніх газових консультацій у Брюсселі глава МЗС України Павло Клімкін, передає УНН.

«Пан Міллер тричі наголосив на тому, що вони готові продовжити існуючі контракти. Ці контракти для них, напевно, — за щастя. При чому він казав, що ці контракти можна продовжувати без будь-яких експертних консультацій. Я намагався у нього перепитувати, що він під цим має на увазі, і він підтвердив, що саме так, буквально, саме ці контракти», — сказав міністр.

Водночас, за його словами, російська сторона навіть не розглядає те, що в України наразі інше законодавство, інші правила та закони, які віддзеркалюють європейське законодавство.

«І те, що ми маємо перейти від „договорняків“ до реальних контрактів, заснованих на європейських правилах, це ані російська сторона, ані „Газпром“ розглядати на цьому етапі аж ніяк не хоче», — заявив Клімкін.

Він нагадав, що російська сторона так само не визнає рішень Стокгольмського арбітражу.

«Юридично ситуація змінилась для всіх, для наших європейських друзів, для нас — тільки не для Росії. Тому я дуже радий, що ми сьогодні з делегацією Єврокомісії виступали з однією дуже чіткою позицією — навіть ЄС тепер намагається розтлумачити Росії, яка не хоче слухати, що правила змінились», — додав міністр.

Нагадаємо, у Брюсселі завершились газові переговори між Україною, Росією і ЄС.

Перед тристоронніми переговорами Єврокомісія традиційно провела двосторонні зустрічі окремо з Росією і Україною.

Схожі новини