Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні віряни відзначають Івана Хрестителя: в чому допомагає святий

  • 20.01.2019, 11:15
  • 2 530

Пророк Іван Хреститель — після Діви Марії найбільш шанований святий.

В честь його встановлені наступні свята: 6 жовтня — зачаття, 7 липня — різдво, 11 вересня — усікновення глави, 20 січня — Собор Івана Хрестителя у зв'язку зі святом Хрещення, 9 березня — перше і друге знайдення голови, 7 червня — третє знайдення голови, 25 жовтня — свято перенесення його правої руки з Мальти в Гатчину, пише УНІАН.

Хто такий Іван Хреститель

Пророк Іван Хреститель був сином священика Захарії (з роду Аарона) і праведної Єлизавети (з роду царя Давида). Жили його батьки біля Хеврону (у Нагірній країні), на південь від Єрусалиму. Він був по материнській лінії родичем Господа Ісуса Христа і народився на шість місяців раніше Господа. Як оповідає Євангеліст Лука, архангел Гавриїл, з'явившись його батькові Захарії у храмі, сповістив про народження в нього сина. І ось у благочестивого подружжя, до старості позбавленого розради мати дітей, нарешті народжується син, якого вони випросили у молитвах.

По милості Божій він уник смерті серед тисяч убитих немовлят у Вифлеємі і його околицях. Святий Іван виріс у дикій пустелі, готуючи себе до великого служіння суворим життям — постом і молитвою. Він носив грубий одяг, перехоплений шкіряним поясом, і харчувався диким медом і акридами (рід сарани). Він залишився пустележителем до тих пір, поки Господь не покликав його в тридцятирічному віці до проповіді єврейському народові.

Яке свято 20 січня — Собор Івана Предтечі

Все життя Івана Хрестителя було прикладом для його сучасників, проте одна подія стоїть у ній окремо. Це Хрещення ним у водах річки Йордан Ісуса Христа. Тому ще одне свято на честь Івана відзначається через день після свята Хрещення Господнього.

У водах річки Йордан він здійснював над усіми бажаючими особливий обряд очищення, який сьогодні називають ще «івановим хрещенням». Саме через нього сам Іван отримав ім'я Хреститель. Схожий обряд був прийнятий і в старозавітній традиції — з його допомогою, очищалися ті, хто, наприклад, доторкнувся до забороненої для юдеїв їжі або якось інакше згрішив проти древнього закону. Але Іван Хреститель проповідував інше — він закликав очищатися і каятися не тільки в порушенні формальних правил, але й у поганих помислах і вчинках проти інших людей, здатних осквернити душу людини.

Іаана звуть також Предтеча, тому що найважливішою частиною його служіння була проповідь про швидке пришестя Месії, Помазаника Божого, обіцяного Богом народу Ізраїлю. І ось одного разу, здійснюючи хрещення в йорданських водах, Іван із подивом побачив, що прийшли до нього люди Ісуса з Назарету.

Іван одразу впізнав Спасителя і, як повідомляє Євангеліє, немало здивувався.

«Мені треба хреститися від Тебе, і чи тобі йти до мене?», — сказав Іван до Ісуса.

На що Спаситель відповів: «Належить нам виконати всяку правду», і прийняв хрещення від Івана.

Про що моляться Івану Хрестителю

Молитва святому Івану Хрестителю має воістину величезну силу, і кожен, хто до нього звертається, знаходить довгоочікувану допомогу та спокій. Є різні види ікони святого Івана Хрестителя. Їх можна зустріти в храмах, а також купити в свічкових крамницях. Тримати її можна і вдома, серед інших ликів святих. Найчастіше запитують у чому допомагає ікона Івана Предтечі. Звертаються до нього в різних життєвих ситуаціях. Особливо це стосується:

— врівноваження духовного і фізичного стану зцілення хвороб,

— допомоги в прийнятті правильного рішення,

— настанови на шлях істинний,

— допомоги в домашніх справах.