Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні — Хрещення Господнє: історія та звичаї

  • 19.01.2019, 09:15
  • 1 062

Сьогодні, 19 січня, православні віряни святкують Хрещення Господнє, або ж Святе Богоявлення.

Про це пише «Голос.ua».

Свято Хрещення Господнього — одне з найдавніших свят християнської церкви. Його встановлення відноситься ще до часів апостолів. Стародавня назва свята — «Епіфанія» — явище, або «Теофанія» — Богоявлення. Також його називали «свято Світла», бо Бог приходить у світ в цей день, щоб явити світу Світло Неприступне. Всі чотири Євангелія свідчать про це.

«І було в ті дні, прийшов Ісус з Назарету Галілейського, і від Івана христився в Йордані. І коли виходив з води, то побачив Іван небо розкрите, і Духа, як голуба, що сходив на Нього. І голос із неба почувся: «Ти Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав» (Мк. 1,9−11). Слово «крещаю», «хрещу» в перекладі з грецького означає «занурюю у воду».

Не можна зрозуміти сенсу і важливості хрещення, не з'ясувавши раніше символічного і реального значення води в Старому Завіті. Вода — початок життя. Саме з води, заплідненої животворящим Духом, відбудуться всі живі істоти. Де немає води — там пустеля. Але вода ж може і руйнувати, і знищувати — як водою великого потопу Бог залив гріхи і зруйнував зло людське. На згадку того, що Спаситель Своїм Хрещенням освятив воду, буває водосвяття; напередодні свята вода освячується в храмах, в саме ж свято Богоявлення — в річках або інших місцях, де беруть воду. Хресною ходою на Йордан називається хід для освячення природних водойм.

Іванове хрещення було символічним і означало, що як тіло омивається і очищається водою, так і душа людини, що кається і повірила в Спасителя, буде очищена від усіх гріхів Христом. Сам Іван вигукував: «Іде за мною Сильніший мене, що Йому я недостойний, нахилившись, розв'язати ремінця від Його взуття Його; я хрестив вас водою, а Він хреститиме вас Духом Святим» (Мк. 1, 7−8). І ось до нього приходить Ісус із Назарета. Іоанн, вважаючи себе негідним хрестити Ісуса, став утримувати Його, кажучи: «Мені треба хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до мене?». Але Ісус сказав йому у відповідь: «Залиш тепер; бо так годиться нам виповнити усю правду» (Мф. 3, 14−15). Після Хрещення Христа хрещення для людей вже не просто символ очищення. Тут Ісус явив Себе світові як Христос, Син Божий. «Я бачив, я свідчу: Він — Обранець Божий», — підтверджує Іван Хреститель («Месія» по-єврейськи — те ж, що по-грецьки «Христос», тобто «Помазаник Божий»).

Богоявлення відкрило нам велику Божественну таємницю Святої Трійці. Тепер кожен, хто хреститься, долучається цього таїнства, за словами Христа до Своїх учнів: «Ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа» (Мф. 28, 19).

Схожі новини