Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Українську» поправку до закону про ІНП у Польщі визнали неконституційною: Порошенко подякував Дуді

  • 17.01.2019, 16:20
  • 756

Конституційний суд Польщі сьогодні визнав неконституційними положення поправки до Закону про ІНП у частині, що стосуються «злочинів українських націоналістів».

Про це пише Onet.pl.

Аргументуючи своє рішення суд пояснив, що закон не уточнює, як розуміється термін «українські націоналісти». Як зазначив суддя Конституційного суду Анджей Зелонацький у пояснювальному записці суду, законодавець повинен поліпшити ці положення, роз'яснити їх.

З проханням перевірити положення закону, в яких згадуються «українські націоналісти» і термін «Східна Малопольща», до суду у лютому 2018 року звернувся президент Анджей Дуда.

Зміни дозволяють відкривати кримінальні провадження проти осіб, котрі «заперечують злочини українських націоналістів у 1925−1950 роках, а також злочини українських формувань, які були колаборантами ІІІ Рейху під час Другої світової війни». За статтею 55 Закону про ІНП, за заперечення таких злочинів загрожує штраф або позбавлення волі до трьох років.

Україна неодноразово висловлювала своє обурення проти цих норм закону.

Визнання неконституційною «української» поправки до закону про Інститут національної пам’яті Президент України Петро Порошенко. Він заявив, що готовий далі працювати над зміцненням українсько-польських взаємин.

Про це глава держави заявив на своїй сторінці у Facebook.

«Конституційний Трибунал Польщі визнав неконституційними терміни „українські націоналісти“ і „Східна Малопольща“ в Законі про Інститут нацпам'яті. Дякую Президенту Польщі Анджею Дуді за ініціювання провадження, і щиро вітаю рішення Трибуналу. Працюємо далі на зміцнення українсько-польського партнерства», — зазначив Порошенко.