Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Канаді вперше виявили м’ясоїдних зайців

  • 14.01.2019, 17:47
  • 890

Канадські вчені вперше зафіксували на відео, як місцеві зайці поїдають падаль, в тому числі — трупи своїх родичів.

На думку вчених, зайці частіше харчуються падаллю взимку, заповнюючи таким чином брак поживних речовин, повідомляє «НВ» із посиланням на National Geographic.

У літні місяці ці ссавці харчуються рослинністю, але коли сніговий покрив покриває все навколо і температура опускається до -30 градусів, голодні зайці очищають ліс від трупів інших зайців, а також птахів.

Більш того, вчені змогли спостерігати, як зайці обідали мертвою канадською риссю, яка є їх головним природним ворогом.

«Було шоком бачити таке вперше. Я поняття не мав, що вони насправді на таке здатні», — говорить Майкл Пірс, кандидат наук в галузі екології в Університеті Альберти в Едмонтоні, який провів нове дослідження феномену.

Вчені випадково знайшли зайців-м'ясоїдів, встановивши камери з датчиком руху поруч з тушами зайців та інших тварин біля гори Св. Іллі на кордоні Аляски. Пірс з колегами чекав, що хижаки заглянуть на безкоштовне частування і їх можна буде підрахувати. Однак, відзняті матеріали показали, що зайці з'їли 20 з 160 тушок.

Зайці-біляки їли як ссавців, так і птахів; зокрема, трупи канадської рисі — хижака, який переважно полює на них самих, тіла інших зайців, різних видів рябчиків, тетерева і гагари.

Вчені задокументували, що зайці їдять м'ясо ще в 1921 році, але ці повідомлення були епізодичними польовими звітами, і це перший раз, коли м'ясоїдство було зняте на камеру, відзначає Пірс.

За словами Пірса, одне з найбільш дивних відкриттів серед останніх даних полягає в тому, що зайці їдять пір'я з тушок птиці, яка називається ялиновий або канадський тетерев.

Невідомо, як їх шлунки здатні перетравлювати це пір'я, яке може бути джерелом клітковини. За словами вченого, навмисне вживання пір'я, які в основному складається з кератину і містить мало білка, вкрай рідко зустрічається у ссавців.

Схожі новини