Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Петро Порошенко: наша церква є канонічною, тепер нехай РПЦ покаже свій томос

  • 13.01.2019, 14:50
  • 1 096

Глава держави заявив, що з утворенням ПЦУ Україна знімає ярмо Московської церкви та імперії. Президент України Петро Порошенко звернувся до російської православної церкви продемонструвати їхній томос про автокефалію з необхідними підписами.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко заявив під час виступу у Вінниці.

«Ніхто не вправі перед українцями закривати двері храму божого, визнавати хто канонічний, а хто не канонічний», — заявив він.

«Тепер вже наша церква (ПЦУ — УНІАН) є канонічною, а нехай тепер вони (РПЦ — УНІАН) зараз самі розберуться — покажуть томос. А де їх томос? Сталіним підписаний? Правда, її не сховаєш», — наголосив президент.

За словами Порошенка, двері кожного храму мають бути відкритими перед українцями. «Українець не має питати, якого патріархату церква, бо він до Бога йде і вся церква має бути єдина», — підкреслив він.

Порошенко також заявив, що Україна з утворенням ПЦУ знімає ярмо Московської церкви та імперії. «Ніхто вже не здатен зупинити Україну та українців в нашій роботі на нашому шляху по розбудові власної держави. Ніхто не може зупинити українців, які відходять геть від Російської імперії і Радянського союзу. Ніхто не здатен зупинити Україну та українців, які знімають ярмо Московської церкви і московської імперії. Ніхто не може зупинити українців у нашому шляху до свободи, до ЄС», — наголосив президент.

За словами Порошенка, церква має бути захищена від впливу держави, особливо, коли ця держава іноземна — російська.

Схожі новини