Передплата 2024 «Добра кухня»

«Заголовки української преси про „чай з раком“ дуже перебільшені!», — науковець

Зі слів науковця, якщо відповідні служби оголосили про невідповідність чаю певним вимогам, його продавати не повинні.

Розмови про небезпечний зелений чай не вщухають. Нагадаємо, до України зелений чай, який містить небезпечну речовину — антрахінон. Така інформація надійшла до Держпродспоживслужби по системі RASFF. Чай завезли з Китаю через Нідерланди. Імпортер — Heuschen & Schrouff, Oriental Foods Trading B.V. Продукт доставили до окремих держав-членів ЄС та України.

Ми вирішили запитати у доктора біологічних наук, завідувача лабораторії обміну речовин ім. С. Гжицького Інституту біології тварин НААН Юрія Салиги, що він думає про таке попередження міжнародних фахівців щодо зеленого чаю.

Пане Юрію, наскільки ця речовина, яку виявили у чаю, є небезпечною?

Щодо антрахінону. Насправді ця сполука міститься у багатьох рослинах, зокрема в алоє, крушині тощо. До недавнього часу вважали, що антрахінон нетоксичний, і навіть може бути корисним і використовуватися при розробці ліків саме від ракових захворювань. Є низка наукових досліджень, які доводять, що ця сполука може руйнувати саме ракові клітини. Близько п'яти років тому з'явилися дослідження вчених, які доводили протилежний ефект, і антрахінон було віднесено до потенційно канцерогенних речовин. Хоча наразі доведеної токсичності й канцерогенності антрахінону немає. Триває наукова дискусія… Але, виходячи навіть з потенційних ризиків, країни ЄС вирішили обмежити застосування цієї сполуки у технологічних процесах підготовки харчових продуктів, зокрема чаю. Це сталося після того, як 2012 року Міжнародна агенція з досліджень раку віднесла антрахінон до класу 2В — можливих канцерогенів. Відповідно Єврокомісія вилучила цю сполуку із дозволених для застосування.

— Інтернет рясніє інформацією про те, що цей чай викликає рак…

— Заголовки української преси про «чай з раком» дуже перебільшені! Так говорити абсолютно не допустимо. Але, звичайно, якщо відповідні служби оголосили про невідповідність чаю певним вимогам, то його продавати не повинні (В управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області журналіста «ВЗ» запевнили, що під час планових перевірок такий чай вилучатимуть з продажу. — Авт.). Є ще один аспект — антрахінон діє як послаблювальне і може спричиняти діарею. Він навіть входить до окремих медичних препаратів такої дії. Не можна його вживати вагітним жінкам.


Схожі новини