Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Томос дасть змогу будувати церкву на українських звичаях та мові — патріарх Філарет

  • 08.01.2019, 18:28
  • 757

Отримання Томосу про автокефалію надасть українській православній помісній церкві можливість розбудовуватись на українських звичаях та мові.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю «Прямому» почесний патріарх ПЦУ Філарет

«Для церкви дає те, що вона буде своє життя, свою діяльність будувати на наших українських звичаях, на нашій традиції. Буде звершувати богослужіння українською мовою, зрозумілою мовою. А це має велике значення. Тому що коли людина приходить в храм, чує читання чи то Святого письма, чи то псалмів, чи богослужбових текстів і не розуміє їх, то як вона може молитися? Вона зможе звершувати богослужіння українською мовою, і люди будуть молитися разом з усією церквою», — наголосив Філарет.

Також клірик зауважив. що автокефалія української церква надтоважлива для української держави.

«Автокефалія Української православної церкви має велике значення для держави. Яке? Без української церкви, тобто міцного духовного фундаменту, держава довго проіснувати не зможе. І ми це бачимо на своїй власній історії».

За його словами, «коли в ХХ століття утворилася Українська Народна Республіка, потім разом з нею утворилася і автокефальна православна церква, то, знищивши автокефальну церкву, радянська влада знищила потім і УНР».

«Ось чому нинішні президенти, особливо президент Петро Порошенко, зрозуміли, що поки не буде в Україні своєї незалежної церкви, ми будемо знаходитись в стані такому: чи будемо ми державою, чи не будемо. А тепер, коли ми стали незалежною державою, ворог наш, супротивник північний не здолає», — резюмував Філарет.

Схожі новини