Передплата 2024 ВЗ

З іранського полону звільнили українського моряка, якому загрожувала страта

  • 08.01.2019, 16:16
  • 833

У вівторок, 8 січня, було звільнено з полону українського моряка Андрія Новічкова.

Про це повідомив Президент України Петро Порошенко у Facebook.

«Щойно було звільнено українського моряка Новічкова. Зараз Андрій перебуває на території Посольства України в Ірані. Вітаю одеситів з поверненням нашого земляка!» — написав Глава держави.

Він також додав: «Було приємно втішити цією звісткою бабусю Андрія Олену Миколаївну, яка чекала на звільнення онука. Особисто подякував їй за стійку позицію та віру у вирішення ситуації. Вона отримала від мене чіткий наказ — привести свій артеріальний тиск у норму і вже за кілька днів бути готовою обійняти свою рідну людину. Це, мабуть, найщасливіше Різдво в житті хлопця та його родини».

Довідка: Одесит, моряк Андрій Новічков виїхав з України у листопаді 2016 року — підписав контракт на роботу старшим помічником капітана іранського судна Arezoo. На судно Новічков сів неподалік Шанхаю. На 18-й день плавання в Південно-Китайському морі у чоловіка стався конфлікт з одним з матросів. За словами українця, той його словесно ображав, намагався вдарити, а після — стрибнув за борт. Судно зупинили, розпочалися пошуки, однак матроса так і не знайшли. Після інциденту екіпаж судна розпустили.

А вже у лютому 2017 Новічкова силою вивели на берег та доправили до поліції, де від нього вимагали зізнання про вбивство матроса. З того часу Новічков перебував за ґратами. Восени 2017-го моряк оголосив голодування, а на 11-й день його звільнили з-під варти під особисте зобов'язання консула, заборонивши залишати Іран до кінця розслідування.

За словами Новічкова, він після звільнення проживав в офісі іранської туристичної компанії, куди його влаштували знайомі консула. За тривалий час розслідування цю справу перекваліфікували із вбивства з необережності у навмисне вбивство. Українцю загрожувала страта через повішання. Утім, у слідства не було доказів.

Схожі новини