Передплата 2024 «Добра кухня»

Експерти розповіли, як вижити після застілля та не стати жертвою святкового переїдання

  • 08.01.2019, 11:55
  • 992

Новорічно-різдвяний харчовий марафон стає випробуванням ледь не для кожного українця.

І навіть може завершитися на лікарняному ліжку, повідомляє ТСН.

Різдвяна погода виводить людей з дому. Але не з застілля, наїдки беруть із собою. А хто домашніми стравами наситилися — втекли, щоб не переїсти. Свята — випробування для віх систем організму, додають лікарі.

«Може бути кишечна коліка, апендикс У цей період у людей посилюються висипи на обличчі, алергічна реакція на фоні розсолу, консервованої їжі, солона їжа посилює концентрацію мочі і рухаються камені, вони царапають і викликають біль», — каже лікар-гастроентеролог Інна Павлик.

І це крім загального відчуття важкості.

«З'являються відчуття здуття, метеоризму, важкості неприємної, може бути поява нудоти», — додає дієтолог.

Щойно відчули щось подібне, одразу вставайте з-за столу і йдіть гуляти. Чи потанцюйте — віднедавна це секрет успіху Ігоря Ласточкіна. Та застільні слабкості часом підкошують навіть тих, для кого рух — це життя.

«Спати — це єдине, що ти можеш, якщо ти насправді переїв, ти нічого більше не можеш. Тільки спати», — каже Влад Яма.

Що таке переїдання, француженки Клементин та Елоїза не розуміють.

«Мені це не загрожує — я не їм тваринної їжі, а рослинами неможливо переїсти. Я люблю бігати, багато рухаюся, не курю і не вживаю алкоголю», — кажуть дівчата.

За 18 годин у Києві вони встигли спробувати майже все, та почуваються легко — порції ділили навпіл.

Ще один спосіб не переїдати — зробити їжу роботою.

«Я її бачу, але їсти не хочу», — каже кухар Ніна.

Професійному кухарю до застілля байдуже. Усім радить пробувати все потрошку. Ніна Євгенівна це зрозуміла з досвідом.

5 страв по 2 ложки — допустимий максимум одного застілля, кажуть лікарі. І не лише новорічно-різдвяного, адже попереду в українців ще багато свят.

Схожі новини