Передплата 2024 ВЗ

Безвізовий доступ в 128 країн: Україна піднялася в рейтингу паспортів світу

  • 08.01.2019, 11:15
  • 1 137

До початку 2019 роки українці мають безвізовий доступ в 128 країн світу.

Про це свідчать дані компанії Henley & Partners, яка проаналізувала останні зміни в безвізовому режимі всіх країн світу, повідомляє «Сегодня».

Так, Україна займає 41-е місце з 104 в «Індексі паспортів», який відображає кількість безвізових країн для громадян тієї чи іншої держави. Таке ж місце в рейтингу зайняли Нікарагуа і Самоа. При цьому Україна обганяє сусідні країни. Молдова, Росія і Білорусь мають показники в 122, 119 і 77 країн з безвізовим режимом відповідно.

В цілому, за останній квартал 2018 року Україна зберегла свої позиції в рейтингу, незважаючи на введення на місяць воєнного стану в 10 регіонах. За рік позиція України покращилася (було 44-е місце) — з початку 2018 року громадяни країни могли відвідувати без візи 114 країн світу. За рік українці отримали безвіз з 14 країнами.

Очолила рейтинг Японія, громадяни якої тепер можуть відвідувати без віз 190 країн світу. Рік тому перше місце займала Німеччина з показником 177 країн. Зараз Німеччина ділить третє місце з Францією (188 країни з безвізовим відвідуванням). На другому місці — Південна Корея, яка додала Індію в список безвізових країн. Сінгапур також на другому місці з показником 189 країн.

Великобританія і США продовжують втрачати позиції в Індексі, і зараз займають 6-е місце (185 країн). Значне падіння з 1-го місця в 2015 році експерти пояснюють політикою «закритих дверей» обох країн. Ірак і Афганістан залишаються на останньому місці рейтингу з показником 30 країн з безвізовим відвідуванням.

При цьому, експерти відзначають, що в світі зростає популярність отримання другого громадянства за допомогою інвестицій.

«В цілому, інтерес до другого громадянства продовжив рости в 2018 році. Більше третини ультрабогатих людей, чиї статки перевищують 30 млн доларів, вже мають другий паспорт, і 29% планують його отримати. Програми інвестиційної імміграції допомагають отримати друге громадянство кожному п'ятому заможному іммігранту, при цьому не враховуються ті, хто отримав друге громадянство, але не переїхав в нову країну», — розповів голова правління Henley & Partners Крістіан Келін.

Країни з програмами отримання громадянства через інвестиції як і раніше займають високі місця в рейтингу. Мальта, наприклад, займає 9-е місце з доступом в 182 країн світу. Сент-Кітс і Невіс та Антигуа і Барбуда знаходяться на високих 27-м і 28-м місцях.

Схожі новини