Передплата 2024 ВЗ

Військова агресія Росії в Азовському морі: Україна подала позов до ЄСПЛ щодо захоплення моряків

  • 07.01.2019, 18:47
  • 874

Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків біля Керченської протоки.

Про це в понеділок повідомив у Facebook заступник міністра юстиції, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

«Уряд України виконав інструкції суду та подав 7 січня 2019 року повноцінну заяву у справі # 55 855/18», — написав він.

Ліщина пояснив, що уряд вимагає визнання судом факту порушення Російською Федерацією прав 24-х українських моряків в ході незаконного нападу на українські кораблі, поранення та захоплення моряків в Керченській протоці 25 листопаду 2018 року, їхнього незаконного утримання в пенітенціарних установах РФ та притягнення до кримінальної відповідальності.

«Уряд України вважає, що при цьому були порушені ст.ст. 2, 3, 5, 6 та 38 Конвенції», — додав заступник міністра.

Згадані статті Європейської конвенції з прав людини стосуються, зокрема, права на життя, заборони катувань, права на свободу та особисту недоторканість, права на справедливий суд.

«Хлопці, ми пам’ятаємо про вас і робимо все, щоб повернути вас з полону!», — йдеться у повідомленні Ліщини.

4 грудня Європейський суд з прав людини частково задовольнив заяву України щодо полонених моряків.

Нагадаємо, ФСБ РФ захопили два малі артилерійські броньовані катери Бердянськ і Нікополь та рейдовий буксир Яни Капу і 24 військовослужбовців ВМС З С України 25 листопада 2018 года в районі Керченської протоки під час їхнього переходу з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. В результаті тарана прикордонного корабля РФ був пошкоджений буксир ВМС України, поранення отримали троє українських моряків.

Росія наполягає, що українські військові кораблі порушили держкордон під час переходу з Чорного моря в Азовське море. Підконтрольний Кремлю суд Криму заарештував всіх захоплених моряків до 25 січня 2019 року. Російська сторона інкримінує їм «незаконний перетин держкордону», за що їм загрожує до шести років позбавлення волі. Офіційний Київ вважає їх військовополоненими.

За даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, Росія атакувала і захопила українські військові кораблі в міжнародних водах Чорного моря.

Схожі новини