Передплата 2024 «Добра кухня»

У Габоні військові оголосили про захоплення влади

  • 07.01.2019, 15:57
  • 771

Молоді офіцери заявили, що захопили владу в багатій нафтою африканській державі Габон, якою з 1967 року керує родина Бонго.

Військові у західноафриканській країні заявляють, що вони почали переворот «для відновлення демократії», повідомляє ВВС.

Вони взяли під свій контроль національну радіостанцію о 04:30 за місцевим часом, аби прочитати коротку заяву, що оголосила про створення «Національної ради відродження», до якої закликали приєднатися опозиційних лідерів, профспілкових діячів та колишніх військових, які втратили посади за чинного президента.

Танки та озброєні транспортні засоби можна побачити на вулицях столиці Лібревіля.

Жодного коментаря по ситуації в країні від офіційного уряду досі немає.

Чинний президент Габону Алі Бонго керує державою з 2009 року після смерті батька Омара Бонго, що правив країною у 1967−2009 роках, і перебуває за межами країни понад два місяці через поганий стан здоров'я.

Президент Бонго, як повідомляється, переніс інсульт у жовтні та поїхав на лікування в Марокко.

Він прагнув покласти кінець чуткам про стан його здоров'я у телевізійному новорічному зверненні, в якому сказав, що добре себе почуває.

Військові сказали, що вони були розчаровані новорічним зверненням, назвали його «жалюгідним видовищем» та «невпинною спробою триматися за владу».

«Це посилило сумніви в його здатності взяти на себе відповідальність за роль президента республіки», — заявив керівник Патріотичного руху сил оборони та безпеки Габону лейтенант Келлі Ондо Обіанг.

Учасники перевороту закликали армію взяти під контроль транспортну систему, запаси боєприпасів і аеропорти «заради блага країни», а молодь країни — підтримати зміну влади і взяти «відповідальність за свою долю», повідомляє Radio France Internationale.

На початку січня США направили в Габон 80 військових для захисту своїх громадян у випадку, якщо в сусідній Демократичній республіці Конго почнеться дестабілізація після президентських виборів.