Передплата 2024 «Добра кухня»

Як краще готувати й вживати м’ясо, — пояснює дієтолог

  • 07.01.2019, 14:33
  • 840

Для кращого засвоєння м’яса його треба вживати в їжу із різноманітними якісними соусами, із великою кількістю овочів, краще — у меленому вигляді або у вигляді бульйону. Таку думку висловила дієтолог Оксана Скиталінська.

Про це повідомляє УНН.

«Якщо ви вживаєте м'ясну їжу, то допомагайте її кращому засвоєнню. Можна додавати різноманітні соуси — наприклад, соус „Ткемалі“ чи хороший якісний кетчуп із якісних помідорів, чи це може бути бальзамічний оцет. М'ясо можна попередньо замаринувати — тоді воно буде краще засвоюватись», — зазначила експерт.

За її словами, м'ясо краще вживати із великою кількістю овочів, які сприяють швидкому насиченню організму. Крім того, краще засвоюється м'ясо і у меленому вигляді — у вигляді, наприклад, м'ясного рулету, а не стейку. Також краще відмовитись від шашликів, м'яса на грилі тощо.

Водночас, за її словами, велика кількість жирного м'яса та ще й у поєднанні із солодощами стають для вразливого після посту шлунку справжньою «бомбою».

Найкращим же способом споживання м'яса є м'ясний бульйон. Як пояснила О. Скіталінська, для того, щоб перетравити шматок м'яса, організму треба виділити певні ферменти, які разом із соляною кислотою будуть руйнувати ці пептидні зв’язки. Водночас в бульйоні м'ясні білки вже розкладені на амінокислоти, і для їх засвоєння не потрібно багато ферментів, тож перетравлення відбувається миттєво.

При цьому вона додала, що бульйон краще готувати на невеликому шматку м'яса птиці — курки чи індички, але не качки й не гуски. Водночас, за словами Оксани Скіталинської, відвари овочів у супі — це важливе джерело калію.

Схожі новини