Передплата 2024 «Добрий господар»

У РПЦ назвали Томос для України «сатанинським рішенням» і заговорили про оголошення анафеми Вселенському патріарху

  • 07.01.2019, 10:57
  • 890

Через вручення Україні Вселенським патріархом Томосу, у Росії заявили про анафему Варфоломію.

Про це написав священик РПЦ Всеволод Чаплін, передає Апостроф.

«Варфоломій звершив „літургію“ спільно з розкольником, який не мають сану. Ну ось і все: Фанар остаточно відпав в розкол, відійшов від Христа і християнства, додавши до інших своїх єресів заперечення апостольського спадкоємства. Те, що під час стамбульської чорної меси знаходилося в чаші і на дискос, блюзнірство називати Тілом і Кров'ю Христовими. Це було сатанинське зілля», — написав він.

Він грубо висловився і про томос ПЦУ.

«До речі, у вчорашньому „томосі“ сповідана і єресь фанарського гіперпапізма: „Автокефальна Церква України визнає главою Святіший Апостольський і Патріарший Вселенський Престол, як і інші Патріархи і Предстоятелі“. Немає в православному світі ніякого „глави“ — ні колективного, ні персонального», — написав Чаплін.

Він також висловився і про анафему

«Тільки анафема буде тепер зрозуміла церковним народом — ніякі компроміси більш неможливі. Так, найкраще проголосити анафему на соборі декількох Помісних Церков. Але спочатку її цілком може проголосити Російська Церква, а вже потім можна скликати міжправославний собор, запропонувавши всім Помісним Церквам визначитися в конкретний термін з відношенням до фанарсько-порошенківської «ПЦУ» і до майбутнього собору. І ясно сказати, що всі, хто увійшов в спілкування з розкольниками, теж підпадають під анафему. Власне, це відбувається в будь-якому випадку — адже канони не можна скасувати або оголосити незастосованими, вони суть закони прямої дії. Розколом стане і будь-яка влада Російської Церкви, якщо наважиться відновити спілкування з фанаром без його покаяння і без скасування його сатанинських рішень. Зауважимо, що визначення припинити євхаристійне спілкування було прийнято Синодом «надалі до відмови Константинопольського Патріархату від прийнятих ним антиканонічних рішень», — заявив священик РПЦ.

Він підкреслив: «Назад дороги, слава Богу, немає».

«Ось що пише отець Володимир Василик: «Зараз час пред'явити патріарху Варфоломію звинувачення в канонічних злочинах і зібрати Православний Собор. Навіть якщо на нього ніхто з ієрархів Церков не приїде, то це не важливо. Свого часу на самоті опинився преподобний Максим Сповідник, але він морально переміг. Свого часу проти монофелітізму виступила тільки Єрусалимська Церква, а потім тільки Римська. І, тим не менш, Римський собор 649 року проти монофелітської єресі надав величезне значення для підтримки Православ'я в усьому православному світі. Тому необхідно збирати Собор і на ньому вивергати патріарха Варфоломія з сану за єресь східного папізму і за нехтування православних канонів, а також за відведення в розкол. Необхідно найпотужніше моральне тиск на Президента і Уряд Російської Федерації з тим, щоб дипломатичними і економічними засобами вони змусили українського президента зупинитися в його божевільних вчинках», — йдеться в пості Чапліна.

Крім цього, він зазначив: «Анафема хай упаде на голови єретиків, розкольників і політиків-богоборців. Нехай їх „Господь понищить“ (1 Цар. 20: 15). І нехай благословить Він христолюбиве Своє військо покласти край бандерівському режиму і всім розколам, породженим бандерівцями».

Схожі новини