Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні православні та греко-католики святкують Різдво: звичаї і традиції святкування в Україні

  • 07.01.2019, 09:45
  • 1 231

Невід’ємним атрибутом святкування Різдва в Україні є колядки.

Сьогодні українці східного обряду відзначають Різдво Христове — одне з найурочистіших і найрадісніших свят року.

Сьогоднішнє Різдво урочисто святкують церкви, які використовують у своєму літочисленні юліанський календар. Зокрема, Православна Церква України, Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, Православна Церква Чеських земель і Словаччини, Афонські монастирі, Бесарабська митрополія Румунської православної церкви, а також Українська греко-католицька церква, повідомляє Укрінформ.

Згідно з Писанням, Богородиця народила Ісуса Христа, якому була уготована доля Спасителя, під час перепису населення в Віфлеємі. Оскільки місто було переповнене, і там не знайшлося вільного місця, Марія разом з Йосифом розташувалися на нічліг у хліву, поруч з домашньою худобою. У момент народження Спасителя на небі засяяла Віфлеємська зірка, яка вказала шлях волхвам, що принесли свої дари маленькому Ісусу. У пам’ять про цей світлий день християни щороку збираються на урочисті богослужіння.

Свято Різдва Христового — найурочистіше серед дванадцяти церковних свят, воно відзначається аж до наступного свята — Хрещення. Цей період називають Святками. В Україні здавна у ці дні водили вертеп, співали колядки і бажали всім добра на весь рік.

Напередодні Різдва Христового 6 січня український народ сідає за щедрий, але пісний стіл. Одна з головних традицій святкування Різдва — Святий Вечір. Після наведення порядків у будинку українці готують дванадцять святкових страв на честь дванадцяти апостолів. Головною і ритуальною різдвяною стравою є кутя, яка являє собою пшеничну або ячмінну кашу, змішану з родзинками, маком, медом і горіхами. Також на столі обов'язково має стояти узвар.

Під час трапези за столом ні в якому разі не можна лаятися, сперечатися і лихословити. На Різдво всі члени родини повинні бути вдома, діти повинні допомагати старшим у святкових приготуваннях.

Звичаї і традиції на Різдво

Вранці 7 січня люди радісно вітаються фразою «Христос народився!», а у відповідь чують — «Славімо його!».

З самого ранку на Різдво прийнято ходити із зіркою по домівках, співаючи колядки.

При колядуванні заведено вбиратися в різноманітні костюми і вітати кожного зустрічного з Різдвом.

Давнім та унікальним різдвяним звичаєм в Україні було і залишається ходіння з вертепом. Вертеп — це пересувний мініатюрний ляльковий театр, розміщений в коробі, в якому показували цілі вистави на тему Різдва.

Також є така традиція: опівночі, в ніч з 6 на 7 січня, необхідно відчинити вікна і двері, щоб Різдво увійшло в дім.

Оскільки на Різдво закінчується піст, то прийнято готувати 12 страв, але вже не пісних.

Увечері на Різдво знову за вечерею збирається вся родина, щоб відсвяткувати народження Христа.

Також 7 січня в церквах проводиться 3 богослужіння: опівночі, на світанку і вдень, тому необхідно відвідати церкву, якщо ви віруюча людина.

У цей день прийнято розповідати дітям біблійні історії про народження Христа і всіляко їх духовно просвіщати.

В період Святок, починаючи зі Святого Вечора і закінчуючи Водохрещем, наші предки ворожили на свою долю.

Щоб дізнатися про своє майбутнє, люди використовували віск, молоко, волосся, сніг, прикраси та інші атрибути. Дівчата, звичайно ж, ворожили на судженого.

Схожі новини