Передплата 2024 «Добра кухня»

Протести у Франції: «Жовті жилети» атакували офіс речника уряду

  • 06.01.2019, 14:22
  • 507

У Парижі учасники акції «жовтих жилетів», які вимагають підвищити заробітні плати, зменшити податки та відправити у відставку президента Еммануеля Макрона, захопили офіс речника уряду Бенжамена Гриво.

Про це повідомляє «Громадське».

Сутички розпочались після того, як протестувальники змінили свій маршрут. Вони рушили до Єлисейських полів, деякі мітингувальники зняли жовті жилети та шли як звичайні перехожі. Пізніше вони напали на офіс речника французького уряду Бенджамена Гриво.

«На мене не було нападу. Це був напад на інституції, демократичну форму правління», — сказав Гриво.

Його та півдесятка колег поліція евакуювала після того, як передні двері будівлі частково зруйнували будівельними інструментами.

Як зазначило агентство Associated Press, це був перший напад «жовтих жителів» на державну власність. Також вони намагались дістатись президентського палацу.

За даними влади, близько 50 тисяч людей брали участь у протестах по всій Франції 5 січня. Безпосередньо в Парижі нарахували близько 3 500 демонстрантів.

Президент Франції Еммануель Макрон написав, що справедливість буде поновлена та закликав сторони до діалогу.

Фото: AFP

Зазначимо, 5 січня у Франції відновилися акції протесту «жовтих жилетів». Планувалося, що заплановані відразу у декількох містах країни акції протесту будуть мирними.

Також нагадаємо, 29 та 30 грудня у Франції відновились протести «жовтих жилетів». 29 грудня на вулиці країни вийшли близько 12 тисяч людей, з них 800 — у Парижі.

У Франції в середині листопада люди вийшли на масові протести проти підвищення цін на паливо, а також проти загального падіння рівня життя. Протестувальники були невдоволені політикою Еммануеля Макрона, якого називали «президентом для багатих».

У сутичках між протестувальниками та поліцією постраждали 409 людей, 14 з потерпілих були у важкому стані. Десятеро людей загинули через протести.

4 грудня уряд Франції офіційно оголосив, що у країні на півроку призупинять рішення про підвищення цін на пальне після масових протестів. Це було вимогою протестувальників.

10 грудня президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв збільшити мінімальні заробітні плати та податкові пільги.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень