Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

РПЦ незаконно забудувала у Лаврі 20 тисяч квадратних метрів, — Ігор Луценко

  • 04.01.2019, 19:35
  • 665

Колишня УПЦ МП, якій було передано нерухомості площею 30 тисяч кв м на території Києво-Печерської лаври, набудувала там в незаконний спосіб ще майже 20 тисяч кв м.

Про це заявив на прес-конференції у п’ятницю народний депутат України Ігор Луценко, передає Укрінформ.

«Площа всіх будівель Лаври — 60 тисяч кв м. 30 тисяч було передано УПЦ МП, плюс 20 тисяч кв м нерухомості було нею незаконним чином споруджено — це добудови, надбудови, побудови нових корпусів. Серед об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Лавра може претендувати на рекордсмена у кількості перебудов», — сказав Луценко.

Він висловив сподівання, що найближчим часом ця цифра буде офіційно уточнена і хтось за це відповість.

Нардеп наголосив, що держава мусить вжити необхідних заходів для того, аби врятувати свій історико-культурний спадок, який свого часу було передано окремим релігійним організаціям. І перш за все це об’єкти нерухомості, передані у власність УПЦ МП.

«Це майно — сотні храмів по Україні, що мають високу історико-культурну цінність. Як правило, це все давалось із зобов’язанням укласти охоронний договір. Наразі можна говорити про те, що принаймні частково ці вимоги не були дотримані. Проблеми, які є в усіх регіонах, можна побачити на прикладі Лаври», — сказав Луценко.

За його словами, УПЦ МП має таку велику кількість приходів за рахунок українського народу, тому що український уряд, починаючи з 1991 року, у 2010-их роках продовжував передавати ці об’єкти у власність релігійних громад цієї конфесії.

«Найбільш кричущим є випадок, коли в 2013 році Кабінет міністрів Азарова передав декілька десятків великих об’єктів нерухомості просто так — без договору взагалі. Потрібно скасувати всі ці розпорядження — і нехай вони ідуть у суд і доводять, що ми їхні права порушили… В даній ситуації потрібна хоча б якась політична дія з боку Кабінету Міністрів, політична воля. Ніхто, крім Кабінету міністрів, цю проблему не вирішить, він має всі права скасувати рішення уряду Азарова», — зазначив Луценко.

Він також додав, що нині у контексті переходу громад з однієї конфесії в іншу велике завдання перед державою — промоніторити, що відбулося з цими пам’ятками, який їх стан збереження, чи були укладені охоронні договори. Наступна частина роботи — це покарання винних.

«Необхідно зафіксувати всі факти нищення, руйнування, протиправного перетворення пам’яток, порахувати збитки і почати претензійну роботу. Так само покарати тих чиновників, котрі роками закривали очі на порушення», — підкреслив депутат.

Луценко зазначив, що Мінкультури має включити у склад комісії по інвентаризації Лаври громадськість і народних депутатів і ця комісія має також провести інвентаризацією незаконного будівництва на території заповідника, щоб передати це майно на баланс держави.

Схожі новини