Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Власна армія та повалення конституційного ладу: СБУ розслідує спробу захоплення влади в Україні в травні 2018

  • 04.01.2019, 08:34
  • 786

Служба безпеки України почала розслідувати проведення «Першого національного українського конгресу» і створення «Української народної армії» в Празі (Чехія) у травні 2018 року як спробу захоплення влади.

Про це сказано в матеріалах суду, передають Українські Новини.

СБУ вказує, що 24−26 травня 2018 року в Чехії було проведено захід під назвою «Перший національний український конгрес» (ПНУК), на якому було проголошено, що Верховна Рада України, Генеральна прокуратура України та Міністерство внутрішніх справ України нелегітимні і є злочинними організаціями, а ПНУК — єдиний легітимний законодавчий орган влади України.

Також було проголошено, що судовою гілкою влади є «Український народний трибунал», а для виконання вироків «трибуналу» створюється власна спецслужба — «Таємна екзек'юта».

Одночасно учасниками ПНУК було оголошено про створення низки парамілітарних структур, у тому числі «Української народної армії» (УНА).

Зазначалося, що завданнями УНА є протидія Національній гвардії України та Національній поліції України з метою насильницького захоплення влади і повалення конституційного ладу.

Крім цього, члени зазначеної організації повинні проводити розвідувальну діяльність і сприяти «Таємній екзек'юті» у здійсненні посягань на життя і здоров'я державних і політичних діячів України.

У повідомленні наголошується, що розвиток зазначеного військового формування на території України здійснюється за територіальною ознакою.

Передбачено створити 5 «легіонів» УНА.

Згідно з листом Департаменту захисту національної державності СБУ від 26 вересня 2018 року, встановлено, що найбільш швидко відбувається формування керівного складу легіону УНА «Центр», підрозділи якого діють на території Києва, Київської, Житомирської, Вінницької, Кіровоградської, Черкаської областей та міста Кременчук (Полтавська область).

Лідером ПНУК є Рустам Ташбаєв.

На з'їзді в Празі у травні 2018 року єдиним кандидатом у Президенти України від ПНУК було обрано активіста Євромайдану Івана Бубенчика.

У грудні 2018 року київський суд за клопотанням СБУ призначив судово-лінгвістичну експертизу заяв, оприлюднених на з'їзді ПНУКа і особисто Ташбаєвим щодо захоплення влади в Україні.

Раніше повідомлялося, що підозрюваного у вбивстві міліціонерів на Євромайдані Бубенчика затримали на кордоні у «Шегинях» 3 квітня 2018 року.

Активісту повідомлено про підозру за ст. 348 (посягання на життя співробітників правоохоронних органів) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу, при цьому з нього знято підозру за ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу.

17 травня суд відмовився обрати запобіжний захід у вигляді домашнього арешту Бубенчику і передав його на поруки депутатів Верховної Ради Андрія Денисенка та Олега Петренка (обидва — позафракційні).

Схожі новини