Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Огірок на ялинці та Ісус з редиски

Які різдвяні традиції у світі?

Різдво — одне з найдивовижніших свят. Воно сповіщає про народження Сина Божого і через Нього показує нам шлях до спасіння душі. Що б не трапилося — хвороби, незгоди чи війни — Різдво зігріває та дає надію. У різних країнах це свято відзначають по-різному, зі своїми традиціями та звичаями.

Оригінально святкують наро­дження Ісуса Христа у Німеччині. Тут на ялинку разом із традицій­ними іграшками вішають… маленький квашений огірочок. Хто з діток знайде його першим, отримує особливий по­дарунок. З цим пов’язана давня ле­генда. Школяр повертався на Різд­во додому. Злий господар шинку, де він заночував, пограбував його, вбив, а тіло сховав у бочку з огірками. Свя­тий Миколай проходив повз той шинок і, побачивши тільце, воскресив дитину. Квашений огірочок на ялинці нагадує: просіть заступництва чудотворця!

А баски (народ у Південно-Західній Європі) на Різдво «годують» поліно (на фото). Його вносять перед святом і пі­клуються про нього як про малу дити­ну. Баски впевнені, що такий звичай приносить щастя й добробут у дім на цілий рік.

У Швеції на Різдво здавна палили солом’яну козу як символ злого духа. Сьогодні ж її встановлюють на площах, однак не палять. Її «перевиховує» свя­тий Миколай і надихає разом з ним ро­бити діткам подарунки. А в Норвегії подалі ховають усі віники та швабри, щоби не проводити рік у прибираннях.

В Японії християн мало, Різдво в цій країні не є вихідним днем. Тому зазви­чай пошановувачі свята збираються на Святвечір у закладах швидкого харчу­вання.

Цікавий звичай є в Ісландії: там на Різдво усі намагаються уникати котів. За повір’ям, ті є втіленням зла і можуть напасти на того, хто не вдягнувся в об­новку. Тому є традиція — до Святвечора оновити свій гардероб. А в Нідерлан­дах у черевики кладуть моркву, щоб задобрити оленів святого Миколая.

По-своєму оригінально зустрічають Різдво жителі Південної Африки. Вони на Святвечір готують гусениці молі. А ось у Мексиці головною під час приго­тувань стає редиска — з неї вирізають вертеп, у тому числі й фігурку новона­родженого Христа.

Схожі новини