Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні набули чинності нові правила обміну валюти

  • 02.01.2019, 16:23
  • 1 587

НБУ спростив проведення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют.

Про це повідомили на сайті НБУ.

«Досі банки повинні були оформлювати два паперові примірники квитанції про здійснення такої операції — один для клієнта, один для зберігання в банку. В подальшому банки зможуть оформлювати квитанції про валютно-обмінну операцію не лише в паперовій формі, а і в електронному виді. Відповідно вони отримають можливість зберігати документи в електронній формі. Також за згодою клієнта банк матиме можливість не оформлювати клієнту паперовий документ», — наголосили у тексті повідомлення.

Слід зазначити, що інші фінансові установи, що здійснюють обмін валют, наразі зобов’язані оформлювати два паперові примірники квитанції та два паперових розрахункових документи, що друкується реєстратором розрахункових операцій (РРО). В подальшому вони оформлюватимуть для клієнтів валютно-обмінні операції тільки одним документом, який друкується РРО. Відповідно, вони не видаватимуть клієнтам квитанцію про здійснення валютно-обмінної операції.

«При цьому і банки, і фінансові установи не будуть вимагати підпис клієнта на квитанції або документі РРО, якщо сума валютно-обмінної операції буде менша ніж 150 тисяч гривень», — наголосили в НБУ.

Крім того, надається можливість проводити валютно-обмінні операції через платіжні пристрої. Після доопрацювання цими установами програмного забезпечення платіжного пристрою фізичні особи зможуть не тільки продавати, а й купувати готівку іноземної валюти з використанням цих пристроїв.

«По-третє, у зв’язку із розвитком електронного документообігу та для сприяння розповсюдженню безпаперових технологій банки та фінансові установи отримають можливість оформлювати звітну документацію з валютно-обмінних операцій у вигляді електронного документа», — підсумували у повідомленні.

Схожі новини