Передплата 2024 «Добрий господар»

Країна-сусідка України почала головування в Раді Є С

  • 01.01.2019, 14:47
  • 847

Головування у Раді Є С 1 січня 2019 року офіційно перейшло від Австрії до Румунії і триватиме до 30 червня.

Про це повідомляє «Європейська правда».

«З новим роком! Ми готові розпочати наше перше головування у Раді Європейського Союзу. У 2019 році ми працюватимемо заради сильнішої, більш об'єднаної, більш згуртованої і демократичної Європи», — йдеться у Twitter румунського головування.

Як повідомляється на офіційному сайті головування Румунії у Раді Є С, символічна церемонія передачі головуванння від Австрії до Румунії відбулася 21 грудня.

Головування Румунії проходитиме під гаслом «Згуртованість, спільна європейська цінність».

«Дуже важливо, щоб ми перейшли від захищеної Європи — девізу австрійського президентства — до Європи, в якій згуртованість розглядається як спільна цінність. Ми також потребуємо захисту, але нам також потрібний більш високий рівень згуртованості, зближення в розвитку регіонів або східних і західних, південних і північних країн, старих і нових держав-членів ЄС», — заявила премёєр Румунії Віоріка Денчіле.

МЗС Румунії окреслило основні пріоритети головування, які відображають потребу у згуртованості: (1) Європа зближення: зростання, згуртованість, конкурентоспроможність, зв'язок; 2) безпечніша Європа; (3) Європа як сильний глобальний суб'єкт; (4) Європа спільних цінностей.

Слід зазначити, що на головування Румунії припадають знакові події у житті Європейського союзу: вихід Британії з ЄС, переговори про мабутній бюджет спільноти, вибори до Європарламенту.

В суботу в інтерв'ю німецькій газеті Welt am Sonntag Жан-Клод Юнкер поставив під сумнів готовність Румунії до головування в ЄС на тлі глибоких політичних розбіжностей всередині країни і спірної судової реформи.

«Я вважаю, що уряд Бухареста не до кінця усвідомив, що означає головувати в ЄС. Розсудливі дії вимагають готовності прислухатися до інших і сильного бажання ставити свої власні проблеми на другий план. У мене є деякі сумніви», — сказав Юнкер.

Минулого місяця Єврокомісія прийняла надзвичайно критичну доповідь про судову реформу, яку провів уряд Румунії. За словами Брюсселя, ці заходи можуть підірвати незалежність суддів та прокурорів.

Схожі новини