Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні набув чинності закон про посмертне донорство

  • 01.01.2019, 10:46
  • 1 220

Верховна Рада збиралася відтермінувати до 2020 року початок дії закону, але на ухвалення такого рішення вистачило часу. Досі не створено інформаційну систему трансплантації і частину норм закону реалізувати неможливо.

Сьогодні, 1 січня, в Україні набув чинності закон № 2427-VIII про посмертне донорство, повідомляє «112 Україна».

Згідно із законом, людина може погодитися на посмертне донорство чи відмовитися від нього. Інформацію про це можуть занести до паспорту або посвідчення водія та обов'язково — до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. Окрім того, можна обрати «довірену особу», яка повідомить відповідь після смерті потенційного донора. Або ж будуть питати у родичів.

Не будуть використовувати органи людини після її смерті, якщо вона за життя виступила проти або не дозволили її родичі.

Заборонено використання анатомічних матеріалів, якщо нема в кого спитати дозволу, проти суд, правоохоронці або судмедексперт. Не можуть посмертно бути донорами ветерани АТО та ООС, діти-сироти, визнані недієздатними, а також ті, особистість яких невстановлено.

Єдину державну інформаційну систему трансплантації мали створити до 1 жовтня 2018 року, але цього не відбулося. Тож на даний момент неможливо внести до неї інформацію та користуватися нею при визначенні необхідного у конкретному випадку донора.

Очікується, що інформаційна система буде містити переважно конфіденційну інформацію про волевиявлення щодо посмертного донорства, живих донорів, реципієнтів, осіб із трансплантованим анатомічним матеріалом. У відкритому доступі буде тільки інформація про медзаклади, де можуть проводити трансплантацію, а також про контактних осіб — трансплант-координаторів.

Враховуючи, що для реалізації норм закону Єдина державна інформаційна система трансплантації вкрай необхідна, народні депутати збиралися відтермінувати набрання чинності закону до 1 січня 2020 року, а початок роботи Єдиної інфосистеми — до 1 липня 2019 року. Відповідний законопроект був у порядку денному на 20 грудня, однак часу для його розгляду не вистачило (це був останній пленарний тиждень ВР у році і останній продуктивний день, бо у п'ятницю законодавчі акти зазвичай не розглядують у сесійній залі).

Зазначимо, з 1 січня 2019 у зв'язку із набранням чинності нового закону втрачає чинність закон «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині», який діяв досі.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про посмертне донорство у травні поточного року 255 голосами народних депутатів.

Схожі новини