Передплата 2024 «Добра кухня»

Патріарх Кирило написав гнівного листа Варфоломію: вимагав не надавати Україні Томос

  • 31.12.2018, 15:40
  • 700

Московський патріарх Кирило (Гундяєв) написав лист вселенському патріарху Варфоломію, в якому закликав його не надавати автокефалію Помісної церкві України.

Текст звернення оприлюднено на сайті Російської православної церкви, повідомляє «Прямий».

У ньому Кирило робить останню спробу переконати Варфоломія не надавати Томос української церкви.

«На так званому „помісному соборі“, який скликали Ви, а очолила трійка, що складалася з Вашого представника, самозваного „патріарха“ (тепер іменується „почесним“) і світського глави української держави, були присутні лише двоє з 90 єпископів Української Православної Церкви. Те, що Ви називаєте „помісним собором“, стало зборами розкольників під прикриттям імені Святої Константинопольської Церкви. Що це, як не легалізація українського розколу, який Ви публічно обіцяли не допустити?», — йдеться в листі.

Кирило в зверненні до Варфоломія пише, що митрополит Вінницький і Барський Симеон і митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр не представляють Московський патріархат, тому собор не може іменуватися об'єднавчим.

Також він стверджує, що світська влада України почали переслідувати УПЦ МП.

«Уже зараз архіпастирів і духовенство на Україні під надуманими приводами викликають на допити, шантажують, погрожують близьким людям, проводять обшуки в храмах і житлах, чинять тиск на родини і дітей. Днями вступив в силу закон, мета якого — позбавити Українську Православну Церкву її імені, щоб під виглядом „добровільного переходу громад“ провести насильницькі захоплення її храмів. Таким Ви бачите об'єднання православних України?», — йдеться листі.

Кирило також пригрозив, що в разі надання Україні автокефалії ім'я Варфоломія буде вписано в список найганебніших вселенських патріархів.

«Не вписуйте своє досі шановне ім'я в один перелік з такими безславними єпископами Константинополя, як Несторій, іконоборці Анастасій, Іоанн VII і Феодот, уніати Йосип II, Митрофан II Матеровбивця та Григорій III Мама», — заявив глава РПЦ.

«Якщо ж Ви вчините відповідно до намірів, викладених у Вашому листі, то Ви назавжди втратите можливість слугувати єднанню святих Божих Церков, перестанете бути Першим в православному світі, що налічує сотні мільйонів віруючих, а завдані Вами страждання православних українців підуть за Вами на Страшний суд безстороннього Господа нашого і будуть свідчити перед Ним проти Вас. Всім серцем молюся, щоб цього не сталося. Ще не пізно зупинитися», — заявив Кирило.

Схожі новини