Передплата 2024 ВЗ

Україна подасть на Росію до ЄСПЛ через захоплення українських моряків

  • 31.12.2018, 11:07
  • 502

Україна 7 січня подасть повноцінну міждержавну заяву до Європейського суду з прав людини з вимогою звільнення Росією захоплених українських моряків.

Європейський суд з прав людини
Європейський суд з прав людини

Про це повідомив заступник Міністра юстиції — Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Лещина, інформує «РБК-Україна».

За його словами, Україна встигає подати заяву.

«Потрібно подати заяву до 7-го, от 7 січня і подамо. Заява стосується виконання чи невиконання обов’язків, відповідно до Європейської конвенції. Тобто, чи дотримується Росія прав людини, які передбачені в конвенції. Вимога буде визнати, що Росія порушує конвенцію, утримуючи моряків», — повідомив Лещина.
За його словами, формою виконання позитивного рішення ЄСПЛ буде звільнення моряків.

«Якщо рішення буде на користь України, формою виконання рішення буде звільнення моряків. Але я не знаю, чи напише Європейський суд прямо в рішенні, що в якості окремих заходів індивідуального характеру звільнити їх безпосередньо. Ми будемо це вимагати, але наскільки це можливо на практиці? До сьогодні таких випадків ще не було, щоб суд так прямо писав. Але ми сподіваємось», — додав він.
Як відомо, 25 листопада Росія атакувала в Керченській протоці український буксир «Яни Капу» і катери «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення.

Українських моряків звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 К К Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Їх було заарештовано так званим «судом» у Криму. Зараз вони перебувають у московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».
Усі 24 захоплені українці визнали себе військовополоненими.

Схожі новини