Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Назвали самогубством: поліція закрила справу відомого активіста з Харківщини, якого знайшли повішеним

  • 30.12.2018, 17:13
  • 821

Поліція Харківської області закрила справу про вбивство екологічного активіста з селища Есхар Миколи Бичка. Правоохоронці вважають його смерть самогубством.

Про це заявила голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик, передає Громадське.

Водночас правозахисники наголошують, що смерть Бичка не пов’язана із самогубством.

У серпні члени Центру інформації про права людини відвідали селище Есхар та зібрали факти, які свідчать про вбивство активіста, повідомила Печончик.

За її словами, 23-річний Микола Бичко мав плани на майбутнє та збирався на заробітки. У селищі активно займався громадською діяльністю — слідкував за ситуацією навколо очисних споруд, де понад рік зливали промислові відходи. На думку Бичка та низки інших місцевих, це забруднювало повітря та річку Уди, яка впадає в Сіверський Донець.

«Микола Бичко уважно за всім цим спостерігав. Хлопець знімав на телефон усе, що відбувалося біля очисних споруд. Потім їхав до джерела, набирав воду й дорогою через ліс повертався назад. 4 червня цього року після однієї з таких поїздок Микола не повернувся, а наступного дня його знайшли повішеним у лісі — за два кілометри від очисних споруд. Поряд із тілом стояв велосипед і пляшка з водою», — написала правозахисниця у Facebook.

Вона також заявила про недбалість поліції в розслідуванні справи, адже правоохоронці протягом першого місяця не проводили слідчих дій та втратили важливі докази.

Крім того, від справи усунули адвоката родини Бичка, який критикував слідство. Також йому почали погрожувати через те, що він продовжив займатися цією справою.

6 червня стало відомо, що поліція Харківської області встановлює обставини смерті 23-річного мешканця селища Есхар. За інформацією правозахисників, загинув активіст Микола Бичко. Тоді правоохоронці заявили, що 5 червня близько 20:10 тіло загиблого «без видимих ознак насильницької смерті» було виявлено у лісосмузі неподалік залізниці.

Схожі новини