Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Рівень води у Чорному морі впав на півтора метри: аномалія налякала одеситів

  • 28.12.2018, 08:55
  • 562

На одному з пляжів в Одесі рівень води поблизу берегів впав як мінімум на півметра. Катастрофічна аномалія у Чорному морі перелякала одеситів: ніколи такого не було.

Про це повідомляє Znaj.ua.

Наразі вже відомо, що неоднозначне явище помітили на пляжі «Відрада».

«Море відійшло, відлив. Оголилися камені, хвилерізи, які живуть там мідії. Дивуюся, чому бомжі не розтягнули буксир-контрабандист», — написав він на своїй сторінці в соціальній мережі.

При цьому один із підписників відзначив, що це не відплив, а віторові зганяння, що вже само по собі є дуже рідкісним явищем для одеського побережжя.

«У Чорному морі амплітуда припливів-явищ не перевищує 10 см і непомітна для ока. Це — вітрової зганяння. Рідкісне явище для одеського узбережжя. Протилежне явище — вітрової нагону. Завдяки йому клини морської води досягають Вилкове, і іноді там можна побачити диво дивне — дельфінів, що ганяють рибу в Дунаї», — зазначив він.

Разом з тим варто відзначити, що вчені розповіли, що магнітне поле Землі протягом останніх 160 років постійно слабшає, що може призвети до катастрофічних наслідків.

Наразі вже відомо, що найслабша ділянка припадає на територію, яка простягається від Чилі до Зімбабве.

Більше того за твердженням експертів подібне явище може призвести до зміни полюсів та у подальшому збільшення концентрації космічних променів, що досягають поверхні Землі.

Варто відзначити, що магнітне поле Землі захищає всі живі організми від небезпечного космічного опромінення.

Ще на початку року група дослідників заявила, що напруженість магнітного поля поступово зменшується, при цьому цей процес відбувається нерівномірно.

За останні 22 роки вона зменшилася в середньому на 1,7%, а в деяких регіонах — наприклад, в південній частині Атлантичного океану, — на 10%. У деяких місцях напруженість магнітного поля, всупереч загальній тенденції, навіть зросла.

Проте тут же вчені зазначили, що зміни у структурі магнітного поля відбувалось і раніше, дослідники вважають, що воно слабшало між 400 і 450, 700 і 750 і 1225−1550 роками нашої ери.

Вчені відзначають, що подібні зміни відбуваються через зсув величезного резервуару зі щільних порід, що розташовується між ядром та мантією.

Ці породи можуть впливати на баланс заліза, яке дозволяє генерувати магнітне поле Землі.

Схожі новини