Передплата 2024 ВЗ

У Росії вирішили переписати конституцію під Путіна, — ЗМІ

  • 27.12.2018, 15:37
  • 686

У російській Держдумі з’явилася ідея внести зміни до Конституції на тлі намагань Кремля, попри вимоги Основного закону, лишити Володимира Путіна при владі і після завершення його нинішнього президентського терміну у 2024 році.

Як повідомляє «Українська правда», про це йдеться у статті видання Bloomberg.

З такою ініціативою виступив спікер російського парламенту В'ячеслав Володін під час зустрічі з Путіним у вівторок. Він натякнув, що існуючі норми Конституції Р Ф втратили свою сутність і ефективність, однак не уточнив про які саме зміни до документу йдеться. Президент наразі не відповів на пропозицію.

«У суспільстві назріли питання, шановний Володимир Володимирович. Це час, коли ми могли б відповісти на ці питання, не загрожуючи жодним принциповим положенням. Закон, навіть такий, як Основний закон, не є догмою», — заявив Володін на зустрічі.

«Йдеться про передачу влади», — прокоментував ініціативу парламенту політичний аналітик і колишній кремлівський помічник Гліб Павловський.

«Путін заохочує цю гру, роблячи неоднозначні натяки», — додав він.

Інші аналітики підтвердили виданню, що влада таким чином готує ґрунт для того, щоб Путін лишився «за кермом» після 2024 року, хоча російська Конституція забороняє йому балотуватися знову.

За даними Bloomberg, політичні аналітики та урядові інсайдери вже кілька місяців обговорюють можливість конституційних змін, оскільки зростає увага до спливу терміну Путіна.

«Загальні настрої у російському суспільстві полягають в тому, що Путіна, як гаранта цієї системи, ніким замінити», — сказав політолог Московського державного інституту міжнародних відносин Валерій Соловей.

«Жоден з потенційних кандидатів не в змозі підтримувати „священні зв'язки“ з народом. Таким чином, у якості найкращого варіанту розглядається зміна конфігурації уряду для того, щоб Путін залишався центром прийняття рішень», — додає він.

Аналітики вважають, що серед гіпотетичних варіантів — зробити нині дорадчий орган Державну Раду Р Ф вищим керівним органом в країні і на його чолі поставити Путіна.

На думку Соловея, при цьому нового президента можуть позбавити багатьох повноважень.

Політолог припускає, що процес внесення змін до Конституції Р Ф може розпочатися вже у 2020 році.

Схожі новини