За рік в Україні зросли ціни на 87% продуктів

В Україні згідно з даними Державної служби статистики, за рік, тобто в листопаді 2018 року порівняно з груднем 2017 року, подорожчало 87% продуктів соціального асортименту, найбільше додав у ціні «борщовий набір» і м’ясо.

Про це повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

Так, згідно з даними Державної служби статистики, відбулося зростання вартості всіх видів хліба, макаронів, борошна, рису, манки, ячної крупи, пшона, яловичини, свинини, сала, філе і тушки курки, вареної ковбаси, мороженої риби, молока, сирів, сметани, масла, олії, капусти, моркви, цибулі, буряку й картоплі.

Топ-5 продуктів, які найбільше зросли в ціні, у гривневому еквіваленті:

Філе куряче — на 14,1 гривні, його вартість на кінець листопада складала 103,6 гривні за кілограм;

Яловичина — на 13,1 гривні, вона коштує 127,4 гривні за кілограм;

Ковбаса варена — на 9,7 гривні, вона має середній цінник по країні — 92,2 гривні.

Пшоно — на 8,1 гривні, з середньою ціною 23,1 гривні за кілограм;

Цибуля — на 7,4 гривні, коштує 12,9 гривні за кіло.

М’ясні продукти, звісно ж, є лідерами через їхню високу вартість.

Топ-5 продуктів, які найбільше подорожчали, у відсотках:

Цибуля — на 135%

Морква — 66%

Капуста — на 63%

Пшоно — на 54%

Буряк — на 28%.

Таким чином, у відсотках найбільше подорожчали овочі з борщового набору.

Водночас, зазначив Дорошенко, альтернативне дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж показує, що з 28 лютого по 1 грудня 2018 року, тобто за 9 місяців, найбільше подорожчали:

Цибуля +62%

Морква +50%

Пшоно +45%

Макарони +35%

Житній хліб і пшеничний першого ґатунку +26%.

Дорошенко також зауважив, що інфляція за рік зросла на 9,9%, мінімальна заробітна платня — на 16%, а середня зарплата (з листопада 2017-го по жовтень 2018 року) — на 24%.