За рік в Україні зросли ціни на 87% продуктів
- 27.12.2018, 15:09
- 465
В Україні згідно з даними Державної служби статистики, за рік, тобто в листопаді 2018 року порівняно з груднем 2017 року, подорожчало 87% продуктів соціального асортименту, найбільше додав у ціні «борщовий набір» і м’ясо.
Про це повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.
Так, згідно з даними Державної служби статистики, відбулося зростання вартості всіх видів хліба, макаронів, борошна, рису, манки, ячної крупи, пшона, яловичини, свинини, сала, філе і тушки курки, вареної ковбаси, мороженої риби, молока, сирів, сметани, масла, олії, капусти, моркви, цибулі, буряку й картоплі.
Топ-5 продуктів, які найбільше зросли в ціні, у гривневому еквіваленті:
Філе куряче — на 14,1 гривні, його вартість на кінець листопада складала 103,6 гривні за кілограм;
Яловичина — на 13,1 гривні, вона коштує 127,4 гривні за кілограм;
Ковбаса варена — на 9,7 гривні, вона має середній цінник по країні — 92,2 гривні.
Пшоно — на 8,1 гривні, з середньою ціною 23,1 гривні за кілограм;
Цибуля — на 7,4 гривні, коштує 12,9 гривні за кіло.
М’ясні продукти, звісно ж, є лідерами через їхню високу вартість.
Топ-5 продуктів, які найбільше подорожчали, у відсотках:
Цибуля — на 135%
Морква — 66%
Капуста — на 63%
Пшоно — на 54%
Буряк — на 28%.
Таким чином, у відсотках найбільше подорожчали овочі з борщового набору.
Водночас, зазначив Дорошенко, альтернативне дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж показує, що з 28 лютого по 1 грудня 2018 року, тобто за 9 місяців, найбільше подорожчали:
Цибуля +62%
Морква +50%
Пшоно +45%
Макарони +35%
Житній хліб і пшеничний першого ґатунку +26%.
Дорошенко також зауважив, що інфляція за рік зросла на 9,9%, мінімальна заробітна платня — на 16%, а середня зарплата (з листопада 2017-го по жовтень 2018 року) — на 24%.