Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Супрун розповіла, як зробити новорічне меню кориснішим

  • 27.12.2018, 09:49
  • 538

В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун розкритикувала новорічне меню українців та розповіла, як зробити його кориснішим.

Декілька порад Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

1. Зважте за і проти, коли плануєте складне багате меню до свят. Шум, опіки, багатозадачність, важкі сумки й витрати грошей — ніщо із цього здоров’я вам не додасть.

2. Зробіть те саме, але трохи простіше і здоровіше.

«Візьмемо олів’є. Це салат, бо в ньому багато порізаних компонентів і соус: картопля, морква, цибуля, огірки, м’ясо, яйця і жирний майонез. Власне, олів’є може бути повноцінною стравою, а не „салатом“: тут є білки, жири, повільні вуглеводи. Що зробити? Є олів’є — не готуйте більше калорійних страв», — наголосила Супрун.

Вона пояснила, що майонез — це проблема. Його забагато, він калорійний, малопоживний, та ускладнює травлення. Тому майонез можна замінити: сметаною — в ній вітамін D, молочнокислі бактерії та жирні кислоти із коротким ланцюгом, турецьким йогуртом і гірчицею в зернах.

«Нарешті, змініть співвідношення компонентів: більше моркви, свіжий огірок замість солоного, зелена цибуля замість ріпчастої (в ній багато магнію), відварене філе замість ковбаси й шинки. Додайте солену скумбрію — це джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот», — радить в.о. глави МОЗ.
3. Про шубу. Ще один «салат», в якому багато майонезу і людської праці.

«Зробіть простіше — окремо оселедці чи скумбрія. Окремо — вінегрет, і додайте до цього печені овочі: картоплю, селеру, пастернак, моркву, гарбуз і олію. Ви отримаєте те саме, але в легшій формі. І готувати простіше», — розповіла Супрун.

4. М’ясо краще запікати, аніж смажити. Спробуйте до нього соус із перемеленої журавлини, або гірчиці в зернах і йогурту, а не кетчуп чи той самий майонез. 5. Холодець — корисний! Але не забудьте доповнити його овочевим салатом і цвіклями. А от ковбаси, шинка, готові не-домашні — все процесоване м’ясо — їсти не варто. 6. Добре приготувати до свят суп, курячий чи рибний бульйон або борщ. Рідка тепла їжа, в якій — все корисне з овочів сприяє травленню, але і утримує нас від переїдання. Суп це джерело мікроелементів і доступних поживних речовин на ранок похмілля.