Передплата 2024 «Добрий господар»

Чому майже весь світ відзначає Різдво саме 25 грудня

У християнській традиції 25 грудня майже весь світ відзначає народження Ісуса Христа. У Східних церквах, які використовують григоріанський календар, свято припадає на 7 січня

Точний час літургійного святкування народження Христа (Різдва) 25 грудня, а також причину встановлення цієї дати в літургійному календарі досі спричиняє до багатьох суперечок серед експертів. Згідно відомих джерел, вперше Різдво відзначили у Римі у IV або наприкінці III століття.

Уродини Христа 25 грудня Церква встановила в 353 році. До слова, це — ще й день народження Мітри, непереможного божественного сонця. Культ Мітри був дуже популярним у Римі та на Близькому Сході.

Коли християнство стало державною релігією, християни, з метою послаблення культу Мітри, постановили, що 25 грудня стане днем Різдва Христового. З цієї нагоди в підземному адитоні уночі проти 25 грудня, близько опівночі виконувалися посвячення. На світанку вірні брали участь у процесії з місця поклоніння, несучи статуетку дитини-символа народженого Бога-Сонця. Так вважають прихильники цієї версії.

Згідно з іншою гіпотезою, Різдвяні свята були прийняті Церквою після перемог імператора Костянтина Великого над Максенцієм у 312 або над Ліциніусом у 324 році. Тоді дату фіксації свята слід шукати не раніше 313 року. Якщо ж Різдво було християнською реакцією на піднесення у ранг державного свята Наталіса Соліса (народження бога Сонця) імператором Авреліаном, то тоді його витоки слід шукати у 300-му або навіть 275 році.

Ніхто з євангелістів не нвказав точної дати народження Ісуса Христа. Найдавнішим відомим автором, який торкнувся цієї теми, є Іполіт Роман. У коментарі до Даниїла (4,2,3,3), що датується 204 роками, він писав, що «перший прихід нашого втіленого Господа, який народився у Віфлеємі, відбувся на восьмий день січневого календаря (тобто 25 грудня)». Римський християнський історик Секст Юлій Африкан у своїй Хронографіі з 221 року дав таку ж дату уродин Христа.

Літургійне свято Різдва поширилося у Західній Церкві з IV століття. Цьому сприяло його визнання імператорським двором Костянтина Великого. Свято сприяло прийняттю догми про божественну природу Ісуса Христа, проголошену Нікейським Собором I (325 рік), і таким чином допомогло в боротьбі проти аріанства, яке заперечувало цей постулат.

Наразі не всі християнські конфесії відзначають Різдво. Свідки Єгови не роблять цього з кількох причин, серед інших, вони вважають, що Ісусові послідовники відзначали тільки одне свято — річницю Святої Вечері.
Церква адвентистів сьомого дня стверджує, що немає чіткої біблійної основи для практики відзначення Різдва Христового, до того ж, на думку цієї конфесії, є неможливим точно визначити дату народження Ісуса, та ще й відділити її від дати поганського походження 25 грудня.

Схожі новини