Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

УПЦ МП звернеться до Конституційного суду через небажання вказувати приналежність до країни-агресора

  • 25.12.2018, 12:23
  • 749

Українська православна церква Московського патріархату заявила, що звернеться до Конституційного суду через закон, який зобов’язує її вказувати приналежність до Російської церкви.

Про це заявив голова юридичного відділу УПЦ МП, протоієрей Олександр Бахов.

«Ми маємо намір захищати свої права усіма законними способами. Безумовно, що цей закон порушує право на свободу віросповідання та дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих громадян України. Окрім цього він не відповідає Конституції України та порушує міжнародні зобов’язання, які на себе взяла наша держава», — заявив Бахов.

В УПЦ МП також заявили, що ухвалений Радою закон нібито втручається у внутрішні справи релігійної групи.

20 грудня Рада зобов'язала УПЦ МП вказувати у своїй назві приналежність до Російської православної церкви.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Києві створили Православну церкву України. Її очільником обрали митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія, представника УПЦ КП.

Після того, як в Україні створили єдину Православну церкву — у державі перестали існувати УПЦ Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква. Вони саморозпустилися, а нова церква є їхньою спадкоємицею. Водночас УПЦ Московського патріархату продовжить існувати окремо, однак її присутність в Україні більше не відповідає канонам.

Тепер новий очільник Православної церкви в Україні поїде до Константинополя (Стамбул) та 6 січня отримає від Вселенського патріарха Варфоломія томос — грамоту про створення єдиної автокефальної церкви в Україні. Таким чином, процедуру отримання церковної незалежності буде завершено.

Схожі новини