Передплата 2024 «Добра кухня»

Авторитетний журнал Science назвав головні наукові відкриття і провали 2018 року

  • 24.12.2018, 18:58
  • 1 148

Один з найавторитетніших наукових журналів, Science опублікував список найбільш значних досліджень 2018 року.

У рейтинг проривних наукових відкриттів потрапили:

дослідження розвитку клітин ембріонів;

схвалення ліків, які пригнічують мутовані гени (препарат на основі РНК-інтерференції;

виділення ДНК з останків жінки, яка жила 50 тис. років тому, що довело схрещування двох видів стародавніх людей — неандертальців і «денисівців» («денисівські люди»);

виявлення кратера діаметром 31 км під льодами Гренландії — на думку вчених, його міг залишити метеорит, повідомляє УНІАН.

Також у рейтинг потрапили соціально значущі дослідження: розкриття серії зґвалтувань і вбивств в Каліфорнії в 1970—1980-х роках — генетики допомогли поліцейським зіставити докази з місць злочинів із зразками генеалогічної бази ДНК (GEDMatch). Цей спосіб допоміг спочатку обчислити родичів підозрюваного, а потім серійного вбивцю. Злочинцем виявився поліцейський Джеймс Джозеф де Анджело. У список важливих досліджень потрапила доповідь про сексуальні домагання щодо жінок в академічній сфері. Результати показали, що більше 50% жінок-викладачів і персоналу університетів, а також 20−50% студенток ставали жертвами сексуальних домагань, у тому числі із застосуванням насильства.

Редакція журналу Science також назвала головні провали 2018 року. У їхнє число потрапили пожежа, яка знищила 200-річний музей в Бразилії, ситуація з глобальним потеплінням, а також заява китайського вченого про редагування геному, завдяки чому народилися близнюки, стійкі до ВІЛ-інфекції, що викликала суперечки в академічному середовищі.

Схожі новини