Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Скандинавським туристкам у Марокко бойовики «ІДІЛ» відрізали голови

  • 23.12.2018, 15:32
  • 10.9K

Відеозапис вбивства у Марокко однієї з двох скандинавських туристок, поширений у соцмережах, є дуже правдоподібним. Такого висновку дійшла поліція Норвегії.

Тіла студенток Марен Уеланд та Луїзи Вестергастер Єсперсен знайшли в понеділок біля популярної серед туристів місцевості в горах Атласу, повідомляє ВВС.

Чоловіки у відеозаписі стверджують, що вбивством жінок помстилися за втрату бойовиками «Ісламської держави» контролю над сирійським містом Хаджин.

Поліція Марокко повідомила, що чотири чоловіки, заарештовані на цьому тижні, з'явилися в окремому пропагандистському відео, записаному до вбивства туристок.

В четвер та п'ятницю відбулися ще дев'ять арештів в різних містах Марокко за «підозрілі зв'язки з винуватцями терористичного акту», повідомили марокканські чиновники.

Тіла студенток доставили з марокканського міста Касабланка до Данії в п'ятницю.

24-річна Луїза Єсперсен з Данії та 28-річна Марен Уеланд з Норвегії навчалися в Університеті Південно-Східної Норвегії.

Вони прибули на місячний відпочинок в Марокко 9 грудня і подорожували у передгір'ях гори Тубкаль, найвищої вершини Північної Африки, в 10 км від туристичного селища Імліл, на південь від Марракеша.

Тіла студенток знайшли в їхньому наметі.

Обидві жінки зробили всі запобіжні заходи напередодні своєї поїздки, повідомила мати Марен Уеланд.

Очікується, що марокканці вшанують вбитих жінок біля норвезького й данського посольств в столиці Марокко Рабаті.

Відеозапис, на якому показано начебто обезголовлення однієї з жінок, був поширений в соціальних мережах прихильниками бойовиків так званої «Ісламської держави». Норвезька влада заявила в п'ятницю, що, хоча вона все ще має перевірити запис, він здається дуже правдоподібним.

«Поки що немає нічого конкретного, щоб продемонструвати, що це відео не є реальним», — йдеться у заяві Kripos — служби кримінальних розслідувань норвезької поліції.

У відеозаписі вбивця говорить, що вбивство — «це помста за наших братів у Хаджині», згадуючи місто в східній Сирії, втрачене бойовиками так званої «Ісламської держави» цього тижня.

Після того, як це відео було розповсюджено, з'явилося друге відео з низькою якістю, в якому чотири чоловіки стояли перед прапором і стверджували, що є прихильниками «Ісламської держави».

Влада Марокко повідомила норвезькій поліції, що арештовані чотири чоловіки є тими самими людьми, які з'явилися на другому відео.

Прокурори говорять, що відео було записано минулого тижня, до вбивства.

Схожі новини