Передплата 2024 «Добрий господар»

Телескопи NASA зробили неймовірне фото найяскравішої комети 2018 року

  • 22.12.2018, 20:12
  • 1 167

Комета 46P/Wirtanen наблизилася до Землі 16 грудня, перебуваючи на відстані майже 12 мільйонів кілометрів — в 30 разів далі, ніж Місяць.

Незважаючи на свій статус найяскравішої комети 2018 року, 46P ледь помітна неозброєним оком, тому вченим допомогли відразу кілька телескопів, передає УНІАН із посиланням на Naked Science.

Космічний телескоп NASA Hubble сфотографував комету 46P/Wirtanen 13 грудня, коли вона знаходилася на відстані майже 12 мільйонів кілометрів від Землі.

На цьому зображенні ядро комети приховано в центрі нечіткого світіння коми комети. Кома — це хмара газу і пилу, які комета викидає при проходженні через внутрішню Сонячну систему через нагрівання від Сонця. Для створення складеного зображення синій колір був застосований до зображень у відтінках сірого з високою роздільною здатністю, отриманим з космічного апарату WFC3.

Внутрішня частина кометної коми зазвичай недоступна для огляду з Землі, і лише близький проліт комети 46P дозволив астрономам детально вивчити її. У результаті спостережень астрономи прийшли до висновку, що внутрішня частина коми цієї комети має дифузну і трохи асиметричну структуру, в той час як її зовнішня частина надто розріджена, що робить її непридатною для детальних спостережень.

Стратосферна обсерваторія NASA інфрачервоної астрономії (SOFIA) зробила знімок комети 16 і 17 грудня, пролітаючи на висоті 12 кілометрів. Так як комети і астероїди можуть бути джерелом води, мета станції — вивчити хімічні відбитки різних типів водню у воді комети, що допоможе вченим дізнатися про походження та історію води в Сонячній системі, включаючи океани Землі. Зображення SOFIA було отримано за допомогою камери наведення видимого світла телескопа з використанням помаранчевого фільтра, щоб показати інтенсивність світла відносно інших об'єктів.

Астрономи-любителі теж зможуть знайти комету на зоряному небі: нині вона перебуває неподалік сузір'я Тельця, хоча додаткове світло, що виходить від Місяця, може ускладнити її спостереження. Діаграми пошуку та інша інформація доступні на веб-сайті. Комета 46P/Wirtanen здійснює оборот навколо Сонця кожні 5,4 роки, що набагато швидше, ніж знаменита комета Галлея, проте більшість її прольотів через внутрішню частину Сонячної системи проходять набагато далі від Землі, що особливо виділяє випадок, який спостерігається в цьому році.

Схожі новини