Передплата 2024 ВЗ

Уляна Супрун розповіла про несподівану користь вершкового масла

  • 21.12.2018, 09:15
  • 1 133

Попри те, що масло — важливий та корисний продукт і не потрібно відмовляти собі в задоволенні його з’їсти, головне — не перестаратися.

Надмірне його споживання може спричинити розвиток серцево-судинних захворювань. Про таке повідомила на своїй сторінці у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Вона зазначає, що вершкове масло вершкове масло дійсно є корисним харчовим продуктом — це цінне джерело поживних речовин, калорій, жирів, а також та вітамінів А, К, Е, покращує всмоктування жиророзчинних вітамінів А, Е, D, а ненасичені жирні кислоти, які є в маслі, добре впливають на стан судин.

«Головне — не забувати про поміркованість у вживанні. Слід пам'ятати, що у маслі справді багато насичених жирів, від надмірного вживання яких нас недаремно застерігають медики. До прикладу, в 100 грамах масла міститься в середньому половина насичених жирів — 50 грамів (для масла жирністю 81%), а це — подвійна денна норма для нашого організм», — попередила Супрун.

Вона стверджує, що наш раціон часто містить надмірну кількість тваринних насичених жирів, що є фактором розвитку серцево-судинних хвороб, особливо це стосується людей старшого віку. Тому варто обмежувати себе у споживанні тваринних жирів, зокрема і масла, а також стежити за рівнем холестерину.

«За день нам радять споживати не більш як 20−30 грамів насичених жирів. Але бажано, щоб це було не більше, ніж 40 грамів на добу (для масла жирністю не вище 82%) та за відсутності інших насичених жирів у раціоні», — підсумувала посадовець.

Що цікаво, твердження, що крихкість чи м’якість визначає справжність масла — міф. Ця характеристика залежить від сезонності — у весняно-літній період переважають низькоплавкі жири, а взимку — тугоплавкі. Підвищена крихкість масла може бути пов’язана із деяким недотриманням температурних умов у процесі збиванні вершків при виробництві продукту. За таких умов плазма в жировій фазі може розподілятися нерівномірно, що надає маслу більшої крихкості.

Як щодо інших продуктів, а саме замінників масла?

Спреди та маргарин — продукти, що ззовні схожі на масло, натомість за складом далекі від нього. На їх упакуванні можуть зображати корів чи кіз, але не писати «вершкове масло». Тому коли купуєте масло, слід уважно читати надписи на упаковці.

Маргарин до молочних продуктів ніякого відношення не має. Зазвичай це гідрогенізовані рослинні олії в поєднанні з барвниками та ароматизаторами. Головна небезпека маргарину полягає у високому вмісті у ньому транс-жирів — до 50%.

Під час процесу гідрогенізації (перетворення рідких рослинних олій на твердий маргарин) частина жирних кислот змінює свою просторову конфігурацію із цис-форми на транс-форму. А ферменти нашого організму не можуть такі жирні кислоти переробити.

Спред — це емульсійна суміш молочного та рослинного жиру, де масова частка молочного жиру складає не менш як одну четверту загальної кількості жиру у продукті. Вміст транс-жирів у в ньому не має перевищувати 8%, як і у звичайному вершковому маслі.

Схожі новини