Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Парламент дозволив школам і університетам здавати приміщення в оренду

  • 20.12.2018, 18:58
  • 949

Верховна Рада дозволила оренду майна комунальних навчальних закладів для надання послуг, які сам заклад забезпечити не може.

Мова йде, насамперед, про харчування, медичні послуги та проведення культурних заходів, повідомляє УНІАН.

Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до статті 80 закону України «Про освіту» щодо забезпечення освітнього процесу належними умовами для праці та здобуття освіти (№ 9425).

За це рішення проголосували 238 народних депутатів із 301, зареєстрованого в сесійній залі. Законом встановлюється, що об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням, крім надання в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти та пов’язані із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу, з урахуванням визначення органом управління можливості користування державним нерухомим майном в межах законодавства.

У відповідному положенні раніше встановлювалося лише, що об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням. Як зазначив перший заступник голови Комітету В Р з питань науки і освіти Олександр Співаковський, йдеться, зокрема, про харчування, медичні послуги чи проведення культурних заходів. «Ми повинні побудувати конструкцію, в якій студентам, школярам буде не лише безпечно, але і комфортно навчатися і працювати… Якщо ми цього не зробимо, фактично, з лютого прокуратура повністю зупинить усі договори оренди. І це буде означати, що всі університети, коледжі залишаться без харчування, без медичних послуг», — наголосив депутат.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що починаючи з січня 2018 року регіональні відділення Фонду державного майна України по всій території України «почали відмовляти суб’єктам підприємницької діяльності в укладенні і переукладенні договорів оренди для розміщення на території навчальних закладів — закладів громадського харчування (їдалень, буфетів) та інших важливих соціально-побутових об’єктів, вказуючи причину відмови: «Мета використання об’єкта оренди не відповідає освітньому призначенню».

«Внаслідок цього суб’єктам підприємницької діяльності, які надавали на території вищих навчальних закладів послуги з громадського харчування, відмовлено в укладенні або в продовженні дії договорів оренди, що позбавило працівників та студентів вищих навчальних закладів можливості харчуватися на території навчального закладу», — йдеться в тексті. Зазначається, що вже існує низка відмов орендарям, які надавали на території освітніх закладів послуги з ксерокопіювання та поліграфії. «Також відмовляють банкам у розміщенні банкоматів, міні-терміналів та терміналів самообслуговування на території освітніх закладів, що є неприпустимим», — зазначає автор законопроекту. Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Схожі новини