Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Розкольницька церква Стамбульської парафії»: Путін прокоментував створення Єдиної помісної церкви в Україні

  • 20.12.2018, 15:28
  • 884

Президент Російської Федерації Володимир Путін назвав створену на Об’єднавчому соборі в Києві Православну церкву України «розкольницькою церквою Стамбульської парафії».

Про це він сказав на прес-конференції в Москві, передає УНІАН.

«Те, що зараз відбувається в православ'ї, — це просто, як у нас в народі кажуть, розумом не збагнути. Це пряме втручання держави в церковне релігійне життя. Такого не було ще ніколи з часів Радянського Союзу. Ось, на жаль, в Україні це зараз відбувається. Створили ось цю об'єднану розкольницьку церкву стамбульської парафії. Не подобається московської парафії, буде стамбульської парафії», — заявив Путін.

«При чому, адже, зверніть увагу, РПЦ Московського патріархату значить в Україні, вона повністю… не РПЦ, а Українська православна церква Московського патріархату, вона повністю незалежна була. Ось, може, про це мало хто знає. Це фактично повністю незалежна церква. Вони робили все самостійно, зокрема обирали ієрархів. І єдиний зв'язок був — духовний. Згадували на проповідях ім'я патріарха Московського і всієї Русі», — заявив Путін.

«А зараз подивіться, яка залежність настає від Туреччини, від турецького патріархату. Ну там і призначення, і дуже багато, і гроші — що найголовніше. Я думаю, що це найбільш спонукальний мотив Варфоломія — підпорядкувати цю територію, а потім ще й заробляти на цьому. Я думаю, це головний спонукальний мотив, крім, звичайно, підказки з Вашингтону. Те, що держсекретар телефонував з цього питання до Києва і обговорював цю тему, — це в жодні ворота не лізе. Це абсолютно неприпустима річ», — сказав Путін.

«І це ще одне свідчення того, що це робиться напередодні передвиборчої кампанії і з метою подальшого розриву між російським і українським народами», — заявив Путін.

Нагадаємо, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні. 6 січня в Стамбулі він отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.

Офіційна назва єдиної помісної церкви — Православна церква України.

Титул предстоятеля Православної церкви України — блаженніший Епіфаній, митрополит Київський і всієї України.

Схожі новини