Передплата 2024 ВЗ

Путін заявив, що говорив з Медведчуком про звільнення моряків

  • 20.12.2018, 14:12
  • 766

У Москві на «Прес-конференції президента РФ 2018» Володимир Путін сказав, що питання звільнення або обміну захоплених українських моряків можна буде вирішувати лише після закінчення кримінального провадження.

Про це повідомляє Українська правда.

«Щодо обміну, ми цим займалися. Ось пан Медведчук за дорученням Порошенко, до речі кажучи, постійно цим займається, і нещодавно зовсім приїжджав до Москви, і ставив питання про звільнення українських військових, затриманих в Керченській протоці, точніше в Чорному морі, але я вже сказав, це питання можна буде вирішувати тільки після завершення кримінальної справи (в РФ — ред.)», — сказав він.

Також Путін розповів, що надає гуманітарну та іншу допомогу Донбасу, щоб людей там «остаточно не розчавили», за його словами, він і далі буде «допомагати».

За словами Путіна, в питанні врегулювання відносин між Україною і РФ, справа не в персоналіях, а в відношення до людей.

«Ми хочемо, щоб на всій території України був мир і процвітання. Ми зацікавлені в цьому, тому що Україна залишається одним з наших найбільших торгово-економічних партнерів. Торговий оборот між Україною і Росією, незважаючи на всі зусилля київської влади, зростає, в тому числі виріс на нинішній рік», — сказав Путін.

Також він назвав цей факт «природніми зв'язками», а поточну українську владу «русофобами, які не розуміють інтерес свого народу».

Медведчуку, як уповноваженому на перемовини з РФ щодо звільнення полонених та політв’язнів дозволено літати до Росії попри закрите між країнами авіасполучення.

Раніше повідомлялося, що президент Петро Порошенко провів кілька зустрічей з Медведчуком — за версією АП, для розблокування процесу звільнення політв'язнів Кремля.

Проте 4 грудня 2018 року представник України в ТКГ Євген Марчук заявив, що Медведчук більше не бере участі в Мінських переговорах.

Нагадаємо, 25 листопада у Чорному морі прикордонні катери ФСБ РФ протаранили та відкрили вогонь на ураження по корабельній групі ВМС України.

Росіяни захопили 2 українських катери, 1 буксир та 24 українських військовослужбовців. Троє з українських моряків зазнали поранень.

Усіх затриманих моряків та співробітників СБУ, які були на борту, було заарештовано. Їм висунули звинувачення у «порушенні кордону».

Заарештованих українців етапували до Москви у СІЗО «Лефортово», трьох поранених утримують у медблоці слідчого ізолятора «Матроська тиша».

За словами уповноваженої ВР з прав людини Людмили Денісової, статус українських моряків як військовополонених, згідно з Женевською конвенцією, передбачає «особливу» модель звільнення.

Схожі новини