Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні діти, які тривалий час перебувають на стаціонарному лікуванні, зможуть навчатися у лікарнях

  • 20.12.2018, 11:14
  • 479

В Україні з 2019 року діти, які тривалий час перебувають на стаціонарному лікуванні, зможуть отримувати освіту: лікарні співпрацюватимуть зі школами.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о.міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

«МОЗ разом з Міністерством освіти та науки України розробило положення, щоби школярі, які проходять лікування в умовах стаціонару, могли навчатися за шкільною програмою. Головні умови — бажання дитини вчитися, згода батьків та дозвіл від лікаря. Для того, щоб розпочати навчання, батьки або законні представники дитини мають написати заяву», — зазначила Супрун.

За її словами, заняття та їх тривалість буде сплановано залежно від стану здоров’я дитини та рекомендацій лікаря.

«Уроки йтимуть за шкільною програмою, учні отримуватимуть оцінки та складатимуть атестацію. Почати навчання в умовах стаціонару можна буде вже з 2019 року, коли всі обласні лікарні підпишуть угоди про співпрацю з місцевими закладами загальної середньої освіти. За бажанням долучитись до програми навчання в лікарнях можуть і районні лікарні», — наголосила очільниця МОЗ.

Вона підкреслила, що керівництво медзакладу має забезпечити приміщення для класної кімнати, створити належні умови для проведення занять та визначити координатора освітнього процесу.

«Такий координатор організовуватиме відвідування занять, утримуватиме в належному стані приміщення, інформуватиме працівників закладу освіти та інших учасників освітнього процесу про особливості роботи медзакладу. Контролем якості освіти опікуватиметься директор відповідної школи. Директор визначатиме координатора освітнього процесу від школи. Він стежитиме за наявністю підручників, освітніх ресурсів та сервісів, розкладом занять тощо», — пояснила Супрун.

За її словами, визначено, що в одному шкільному класі в лікарні займатимуться від 5 до 12 учнів.

«Якщо дитина за станом здоров’я не може піти до класу, але хоче навчатися, і дозволяє лікар, то вчителі проводитимуть індивідуальні уроки в палатах або ж вона займатиметься з вчителями своєї школи онлайн. Коли дитину випишуть з лікарні — вона отримає довідку про успішність та рівень засвоєння освітнього матеріалу. Програма передбачає, що можна отримати документ про загальну середню освіту», — зазначила Супрун.

Схожі новини