Передплата 2024 «Добра кухня»

США запровадили санкції проти 18 російських шпигунів та 4 організацій з Росії

  • 20.12.2018, 09:43
  • 586

У санкційному списку декілька оперативників ГРУ, яких звинувачують у причетності до отруєння Скрипалів у Великій Британії та втручанні в американські президентські вибори 2016-ого.

Паралельно Мінфін зняв санкції з компаній пов'язаних із російським олігархом Олегом Дерипаскою.

Про це повідомляє Голос Америки.

Як відзначає сайт Мінфіну США, в результаті запровадження санкцій, будуть заблоковані все майно та майнові інтереси осіб, внесених до санкційного переліку, які підпадають під юрисдикцію США. Американським громадянам також загалом забороняється мати ділові відносини з цими особами.

Відомство відзначає, що нові санкції торкнулись «Агенції Інтернет-досліджень», відомої як «фабрика тролів», 15 агентів Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил Росії (за участь у цілій низці шкідливих дій, включно із втручанням у вибори у США у 2016-му році, зламом комп'ютерних мереж Всесвітньої антидопінгової агенції, спробу вбивства у Великій Британії) та колишнього агента ГРУ Росії, який діяв в інтересах Олега Дерипаски.

Як відзначив міністр фінансів США Стівен Мнучін, Сполучені Штати будуть разом із міжнародними союзниками та партнерами вдаватись до колективних дій, щоб стримати та захиститись від шкідливих дій Росії, її ставлеників та розвідувальних агенцій.

Окрему увагу ЗМІ привернуло внесення до санкційного списку співробітників російських спецслужб Анатолія Чепіги і Олександра Мішкіна, відомих як «Руслан Боширов» і «Олександр Петров». У Великій Британії їх звинувачено у замаху, з використанням бойової хімічної речовини «Новічок», на колишнього розвідника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію у місті Солсбері.

Одночасно із санкціями Мінфіну, Державний департамент США додав до власного санкційного переліку CAATSA 12 осіб із переліку Мінфіну «за участь у або діяльність в інтересах оборонних або розвідувальних відомств Російської Федерації». У результаті цих дій будь-яка особа, яка умисне матиме ділові відносини з даними 12 особами, може стати об'єктом відповідних санкцій.

Увагу американської громадськості привернуло паралельне рішення Мінфіну США повідомити Конгрес про намір протягом 30 днів скасувати санкції проти компаній, пов'язаних із російським олігархом Олегом Дерипаскою En+ Group plc («En+»), UC Rusal plc («Rusal») та JSC EuroSibEnergo («ESE»).

Причиною для зняття санкцій називається зміна структури власності компаній.

«Мінфін наклав санкції на ці компанії тому, що вони перебували у власності або контролювались російських олігархом Олегом Дерипаскою, щодо якого діють санкції США, а не через дії самих цих компаній. Ці компанії забов'язались значно зменшити долю власності Дерипаски у них та позбавити його контролю. Дії компаній будуть відстежуватись і вони зазнають серйозних наслідків, якщо не будуть виконувати вимоги», — заявив міністр фінансів США Стівен Мнучін.

Прикметно, що мінфін США відзначає, що інвестиції Дерипаски у дані компанії фактично заморожують і Дерипаска не може отримати готівку ні в обмін на акції, ні від майбутніх дивідендів компаній En+, Rusal, або ESE.

Схожі новини