Передплата 2024 «Добра кухня»

Росія знову відмовилась обмінювати своїх громадян на українських політв’язнів

  • 19.12.2018, 16:13
  • 508

Російська сторона на зустрічі тристоронньої контактної групи у Мінську вкотре відмовилась обмінювати своїх громадян на українських політв’язнів.

Про це повідомила у Facebook перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко за підсумками засідання підгрупи у Мінську.

«Українська сторона ще раз підтвердила нашу пропозицію 27 грудня о 12 годині провести звільнення заручників і політв"язнів. Ми готові негайно помилувати 66 бойовиків в обмін на 19 українців на окупованих територіях Донецька і Луганська. Також ми ще раз підтвердили готовність передати РФ 23 росіян, затриманих і засуджених в Україні, в обмін на 23 українців, незаконно утримуваних в тюрмах РФ… На жодну пропозицію ми не почули згоди», — написала Геращенко.

Вона зазначила, що РФ і бойовики займають абсолютно деструктивну позицію, Росія категорично відмовляється визнати своїх своїми і називає їх «отпускниками» чи «добровольцами», забуваючи, що вони насамперед російські громадяни.

«Хоч будь-який статус цих людей залишає їх громадянами Росії. І ця відмова від своїх громадян Росією — дуже показова», — зауважила перший заступник голови ВР.

Вона також розповіла, що в рамках «гуманітарного жесту» Україна навіть готова була піти на компромісні варіанти, дзеркально звільнити людей які мають важкі діагнози чи проблеми зі здоров"ям. Було, зокрема, запропоновано звільнити громадянина Р Ф Седікова в обмін на політв"язня Кремля Клиха. «Тобто ми готові до різних компромісних форматів, але по всіх пропозиціях отримали відмову», — сказала Геращенко.

Як повідомлялося, останній обмін заручниками відбувся на Донбасі 27 грудня 2017 року. Тоді в Україну повернулися 73 заручники. Україна передала на окуповану територію 233 людини.

Схожі новини