Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Іудо, тебе чекає гілляка»: колишній митрополит УПЦ М П Симеон розповів, як в Московському патріархаті відреагували на його перехід

  • 19.12.2018, 08:58
  • 1 429

За словами митрополита Православної церкви України Симеона, стільки зла, жовчі і ненависті він ще ніколи не бачив з боку архієреїв, священиків і вірян Московського патріархату.

Священнослужителі та віряни Української православної церкви Московського патріархату «зі злістю і ненавистю» накинулися на митрополита Вінницького і Барського Симеона (Шостацького), який перейшов в новостворену Православну церкву України.

Про це він розповів в інтерв'ю theБабелю. «Я отримав дуже гарні вітання від інших владик. Наприклад: „Іудо, тебе чекає гілляка“. Хочу одне сказати: стільки зла, жовчі і ненависті я ще ніколи не бачив з боку архієреїв, священиків і вірян Московського патріархату. Любов'ю там не пахне, а де немає любові — там немає Бога. Що цікаво, мене поливають брудом свої. А ті, хто колись належав до КП або до УАПЦ, після собору прислали мені підтримку і казали, що моляться за нас. Навіть Епіфаній мені зателефонував і сказав: „Сьогодні ми всі служили і молились за вас. Як ви там?“ Це для мене визначний момент в житті. Я відкрив очі і побачив, хто був біля мене, яке значення я для них мав усі ці роки», — розповів митрополит Симеон.

За участь в Об’єднавчому Соборі 15 грудня, УПЦ МП позбавила митрополитів: Вінницького і Барського Симеона та Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (Драбинка) сану, а нову помісну церкву назвала розкольницькою. Того ж дня, 17 грудня, Драбинка та Симеона прийняв у свою юрисдикцію Вселенський патріархат.

Парафіяни Спасо-Преображенського кафедрального собору Вінниці, де служить Симеон, його рішення підтримали та погодилися разом з ним перейти до Православної церкви України. Тепер залишилося вирішити, що робити з новим митрополитом Вінницької єпархії Варсонофієм, якого на вакантне після відлучення Симеона місце призначила УПЦ МП. Напередодні, 18 грудня, він прибув до Вінниці, щоб почати службу.

За словами митрополита Симеона, він наразі залишається відкритим питання, як обидва митрополити «ділитимуть» Спасо-Преображенський собор у Вінниці.

«Є Православна церква України, до якої я [тепер] належу. І є Московський патріархат, до якого я належав (раніше — ред.). Учора Синод змістив мене з посади (митрополита Вінницького і Барського — ред) і призначив владику Варсонофія. Він тепер керує Вінницькою єпархією УПЦ МП. Владика Варсонофій може служити у будь-якому храмі своєї єпархії та в тих єпархіях, де його благословлять архієреї, які їх очолюють. У Вінницькій області це владика Агапіт (який керує Могилів-Подільською єпархією УПЦ МП — ред.). У храмах, які перейдуть у юрисдикцію нової церкви, вони не зможуть служити.

Наша церква відкрита (до спілкування — ред.). Ми (не кажемо — ред.) того, що з їхньої сторони звучить: «розкольники», «не канонічні», «припинення євхаристійного спілкування». Але вони з нами не будуть служити. Через їхне небажання ми (з владикою Варсонофієм — ред.) не можемо служити разом (у Спасо-Преображенському соборі — ред.). Не я не хочу — вони не хочуть.

Я у наших людей вже просив прощення за те, що двадцять років займався зомбуванням: (казав про УПЦ КП, що її прихожани —) «розкольники», «не хрещені, не вінчані». Людям важко. Ми ж їм говорили одне. А тепер їм треба сприйняти все зовсім по-іншому. Тим паче (московська церква — ред.) продовжує страшити (своїх прихожан): тільки ви врятуєтесь, а вони йдуть у пекло, «русское православие самое спасительное», «спасіння тільки у нас». Це сектантський підхід.

Не може назватися церквою Христовою та, де немає любові. Я не зрадив Христа. Я не зрадив церкву. Своєю присутністю (на соборі — ред.) ми виконали велику місію — в Україні вже немає православних, які би називалися розкольниками або неканонічними. Сьогодні за канонами ми всі канонічні, і всі правильні", — зазначив митрополит Симеон.

Схожі новини