Передплата 2024 «Добра кухня»

Майже половина українців вірить, що Святий Миколай існує, — опитування

  • 18.12.2018, 08:10
  • 2 446

Майже половина українців вірить, що Святий Миколай існує.

Такі результати соціологічного дослідження оприлюднила Соціологічна група «Рейтинг».

Дослідження показало, що 43% опитаних українців вірить в існування Святого Миколая. У 2016 році кількість тих, хто вірить у його існування була меншою, лише 37%.

Майже 70% всіх опитаних дарують подарунки рідним і близьким на День Святого Миколая. Таку традицію мають не тільки ті, хто вірить в існування Миколайчика, але і ті, хто давно перестав у нього вірити.

Найбільше люблять дарувати подарунки в цей день в західній частині України. Там цю традицію підтримали 80% опитаних українців. При цьому, найчастіше підтримують традицію класти подарунки під подушку в селах, молодь і більш забезпечені люди.

Натомість у Діда Мороза вірить менше українців — майже 70% опитаних не вірить у нього. Але при цьому більшість заявила, що їх улюблені свята Новий рік і Різдво — 40% і лише 7% сказали, що більше всього люблять День Святого Миколая, 3% люблять Старий Новий рік і ще 3% не люблять не один з перерахованих.

Також, за даними Соціологічної групи «Рейтинг», відсоток тих, хто любить Новий рік і Різдво значно зменшився. У 2011 році 49% опитаних українців повідомили, що ці свята їх улюблені.

Соцопитування група «Рейтинг» проводила особисто серед людей, яким вже є 18 років і доросліші. Опитано дві тисячі українців за час з 16 по 25 листопада 2018 року. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіоном і типом населення. Помилка репрезентативності дослідження становить не більше 2,2%.

Схожі новини