Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Путін уникає переговорів зі мною щодо звільнення українців, бо йому нічого відповісти, — Порошенко

  • 16.12.2018, 19:28
  • 800

Петро Порошенко наголошує, що президент Росії уникає перемовин із ним щодо звільнення українців, які перебувають у полоні бойовиків на окупованій частині території Донецької та Луганської областей та в ув’язненні в окупованому Криму і незаконно утримуються в тюрмах Росії, тому що у цьому питанні правда на боці України і російська сторона немає що відповісти і чим виправдати свої дії.

«Коли під час акту агресії (у Керченській протоці — ред.) я набрав його для того, щоб поспілкуватися, він відмовився від спілкування не тому, що як він пояснює це виборчим процесом в Україні. Він відмовився, тому що йому немає що сказати. Вся правда повністю на стороні України. І щодо доказів агресії», — сказав Глава держави під час прес-конференції у Києві, йдеться на сайті президента.

Петро Порошенко висловив переконання, що президент РФ не очікував, що Україні вдасться так швидко зібрати докази агресії Росії у акваторії Чорного та Азовського морів. «Починаючи від супутників знімків, і закінчуючи перехопленням, починаючи від даних наших партнерів і закінчуючи відео, яке було продемонстровано всьому світові. Він до цього виявився не готовим і йому не було що відповідати. І в цьому зв’язку він відмовився від розмови», — зазначив він.

Президент наголосив, що вирішення питання звільнення полонених та незаконно утримуваних українців завжди залежить виключно від Володимира Путіна. «Те, що вже рік ми не можемо звільнити жодного українського заручника з окупованих територій, що ми не можемо звільнити жодного політв’язня з в’язниць Росії, жодного з території незаконно анексованого Криму полягає не в тому, що президент Російської Федерації спілкується чи не спілкується з Порошенком. Воно полягає в тому, що він не бажає їх звільняти», — підкреслив він.

«Він неодноразово демонстрував, що це залежить виключно від його, навіть не політичної волі, а бажання. Захотів — звільнив, захотів — ні. І це вже точно аж ніяк не залежить від тих, хто сидить в рамках тристоронньої контактної групи, точно не залежить від церкви», — додав Глава держави.

«Коли ми спілкувалися, коли ми не спілкуємося, коли він мав цю аргументацію або іншу — він не звільняв наших заручників», — також зазначив він.

Президент РФ поводиться і у питанні звільнення українських моряків так само, як і раніше, констатував Глава держави. Президент підкреслив, що українські моряки, які є військовополоненими. «Наголошую — пояснення РФ не витримують жодної критики, бо акт агресії зафіксовано в міжнародних документах відповідно до Женевської конвенції, відповідно до Конвенції 3314», — сказав він і нагадав, що ця Конвенція не вимагає, щоб обидві сторони визнали факт збройного протистояння. Агресію Р Ф проти України Петро Порошенко порівняв з агресією Німеччини проти Польщі у вересні 1939 року. «Атака на Польщу і представлення, що це Польща атакувала Німеччину і Німеччина не знаходиться в стадії війни — це хіба якимось чином послабляє те, що це є факт агресії? Так само й зараз», — переконаний він.

Глава держави в черговий раз наголосив, що 24 військовослужбовці Військово-Морських Сил перебувають у російському полоні і відповідно до Женевської конвенції мають статус військовополонених. «Вони в суді чітко про це заявили, і вони не є підсудні російській юрисдикції», — підкреслив Президент.

Петро Порошенко також зауважив, що у питанні захоплених в полон моряків Путін не очікував, що вже продовж 24 годин в наслідок інтенсивних консультацій, які були проведені Президентом України, починаючи з Генсеком НАТО і завершуючи керівниками європейських країн, включно з Канцлером Німеччини, з Держсекретарем США, з нашими партнерами з Туреччини, Польщі, всім світом буде проголошена чітка заява «Великої сімки», Європейського Союзу та абсолютної більшості країн з вимогами звільнити українців та повернути Україна кораблі. «І йому знову не було що відповідати», — констатував Президент.

Глава держави також нагадав, що з питання звільнення полонених українців завжди звертався до всіх, до кого міг, у тому числі і до будь-яких церковних ієрархів з проханням втрутитися в цей процес і допомогти нам. «Це точно не залежить від лідерів світу. Це залежить від однієї людини», — зауважив Президент.

Схожі новини