Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені назвали найдавнішу професію у світі

  • 16.12.2018, 19:15
  • 801

Вчений з Гарварду Марвін Сінгх опублікував статтю, в якій стверджується, що шаманізм є найдавнішою професією у світі.

Про це повідомляє Радіо Максимум

Як стверджує фахівець, всі люди — від племен мисливців-збирачів в тропічних лісах до людей, що живуть в сучасному місті, — схильні думати про світ і інших людей. На його думку, саме цей факт дозволив шаманізму зайняти лідируючі позиції в наданні будь-яких послуг суспільству.


У найзагальніших рисах Сінгх описує шамана як людину, яка входить в транс — дуже далекий поведінковий і психологічний стан — для надання послуг суспільству. Ці послуги можуть варіюватися: від лікування захворювань до вигнання злих духів, передбачення долі або навіть зміни погоди.


За словами фахівця, довіряючи шаману, суспільство виходить з переконання, що він перетворюється на щось більше, ніж звичайна людина, і здатний взаємодіяти з надприродними силами. Ця трансформація може бути постійною, як можливе придбання нових органів, або тимчасовою, наприклад, коли шамани годинами танцюють і входять у виснажені трансові стани.

Надалі Сінгх збирається досліджувати різноманітність здібностей, які, за твердженнями шаманів, у них є, і як ці передбачувані надприродні здібності перетворюються у владу у їхніх громадах. Він також працює над розумінням того, чому розвиваються інші універсальні культурні практики, включаючи музику і віру в чаклунство.


Схожі новини