Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Росія не братиме участі в роботі ПАРЄ і не платитиме внесків, — спікер Держдуми

  • 16.12.2018, 16:58
  • 371

«Першу скрипку» в Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) зараз грають радикали, які за підтримки Лондона і Вашингтона визначають політику і рішення цієї організації, заявив голова Держдуми В’ячеслав Володін.

«Ця структура сьогодні виявилася заручницею в руках у крайніх радикалів, які представлені країнами Балтії, Польщею, Україною. Враховуючи, що дуже активно на цьому майданчику їх підтримують Велика Британія і Сполучені Штати Америки, вони фактично нав'язують думку всій Парламентській Асамблеї», — сказав В'ячеслав Володін в інтерв'ю програмі Першого каналу «Толстой. Неділя», передає «Інтерфакс-Україна».

Він заявив, що делегація РФ не братиме участі в такій Парламентській асамблеї — «доки там не одумаються».

За словами Володіна «не ті відносини» склалися виключно з вини колег з асамблеї. «Тому що вони вважали, що можна рот заткнути будь-якій країні, і, при цьому, країна ще має платити гроші. Причому, великі гроші — десятки мільйонів доларів — як внесок у Парламентську Асамблею», — сказав В'ячеслав Володін.

Щодо внеску до бюджету Ради Європи на забезпечення діяльності ПАРЄ, поки «у нас економія бюджету», — сказав спікер. «Навіщо платити за те, що для громадян нашої країни не приносить результатів? Краще заощадити, а коли одумаються, звісно, ми цей формат затребуємо», — додав він.

Як повідомлялося, ПАРЄ в 2014 році позбавила російську делегацію права голосу, а також ввела низку інших обмежень після початку агресії Росії проти України. У 2017 році Москва призупинила виплату частини внеску до бюджету Ради Європи.

Виступаючи з трибуни парламенту, глава делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимир Ар'єв наголосив, що Росія не виконала понад 10 резолюцій, ухвалених Асамблеєю протягом останніх чотирьох років. «Росія вдалася до відвертого шантажу Ради Європи, припинивши своє фінансування, яке становить 7%. На жаль, всі спроби домовитися про те, щоб всі інші країни компенсували ці втрати, не дали результату. У Росії є дуже потужний друг в особі генерального секретаря ПАРЄ Турбьорна Ягланда, який всіма силами намагається зробити так, щоб Росія була повернута», — заявив він.

Генсек Ради Європи Турбьорн Ягланд під час осінньої сесії ПАРЄ в Страсбурзі заявив, що якщо Росія не почне платити внески до бюджету Ради Європи до червня 2019 року, комітет міністрів організації не тільки може, а й буде зобов'язаний виключити її зі списку країн-членів.

У жовтні В’ячеслав Володін заявив, що Росія може ухвалити рішення залишити Раду Європи, якщо ПАРЄ не відмовиться від утиску прав національних делегацій.

Схожі новини